A neve ellenére inkább szürkés árnyalatú, íze pedig enyhén borsos.
Mire jó?
A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas.
Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.
Felhasználása:
Aromás íze miatt kiváló hideg salátákba és levesbe.
Főzése:
A zöld lencse kevesebb keményítőt tartalmaz, ezért könnyebben emészthető és hamar elkészíthető. Nem szükséges áztatni, hideg vízben tegyük fel főni és 25 perc alatt el is készül.
Diéták:
Glikémiás indexe: 25
A természetben előforduló formájában gluténmentes.
Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1664/398
Fehérje (g / 100 g) 22,0
Szénhidrát (g / 100 g) 74,2
Zsír (g / 100 g) 1,5
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium
Vitamin: B1, B2, B6
Forgalmazó: GreenMark International Kft. 1061 Budapest, Király utca 30-32.