A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. A sárga lencse enyhén diós, édeskés ízű különlegesség.
Mire jó?
Proteinben nagyon gazdag, emellett rostokban és ásványi anyagokban is, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz.
A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.
Felhasználása:
Leginkább őrölve vagy köretként ajánljuk. Enyhén édeskés, dió ízű.
Főzése:
Főzés előtt néhány órára érdemes beáztatni. Főzési idő: hideg vízben feltéve is maximum 25 perc.
Hozzá illő fűszer: curry
Diéták:
Glikémiás indexe: 21 (alacsony)
Ha óvatosan bánunk a fűszerekkel, remek fogyókúrás étel. Candida diéta alatt is fogyasztható. Természetben előforduló formájában gluténmentes.
Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1660/ 397
Fehérje (g / 100 g) 22,7
Szénhidrát (g / 100 g) 73,4
Zsír (g / 100 g) 1,4
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium
Vitamin: B1, B2, B6
Forgalmazó: GreenMark International Kft. 1061 Budapest, Király utca 30-32.