Készíthető belőle tea, kávé, jól harmonizál a savanyú ételekkel, de édességekben és a cukrászatban is kedvelt ízesítő. Több száz vegyületet és metabolitot tartalmaz, amelyek révén hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez és a gyógyuláshoz.
A fahéj étvágyjavító, gyomorerősítő hatású, serkenti az emésztést. Jótékonyan hathat a szív- és érrendszerre, a vércukor szintre, segíthet a hurutos panaszok kezelésében.
A közönséges paprika táplálkozási értéke nagy, mert sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható. Csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza.
Íze hasonlít a mézhez, enyhén csípős, kissé kesernyés és intenzív aromájú. A valódi sáfrány intenzív sárga színt, kellemes, egzotikus hatású ízt kölcsönöz ételeinek.