Proteinben, emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz.
A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben. Természetben előforduló formájában gluténmentes. Glikémiás indexe alacsony (30).
Felhasználási javaslat: A barna lencsét főzelékhez, levesekhez, kenyérre kenhető krémekhez, feltétnek ajánljuk. A főzést megelőző este áztassuk vízbe. Főzési ideje kb. 30 perc.
Diéták:
Glikémiás indexe: 30 (alacsony)
Ha óvatosan bánunk a fűszerekkel, remek fogyókúrás étel. Candida diéta alatt is fogyasztható. Természetben előforduló formájában gluténmentes.
Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1664/ 398
Fehérje (g / 100 g) 22,0
Szénhidrát (g / 100 g) 74,2
Zsír (g / 100 g) 1,5
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium
Vitamin: B1, B2, B6
Forgalmazó:
GreenMark International Kft.
1061 Budapest, Király utca 30-32.