A teff egy Etiópiából származó, gluténmentes gabona, amelyet évezredek óta termesztenek és fogyasztanak. A teff a legkisebb gabona a világon, kb. 150 szem teff súlya felel meg 1 szem búza súlyának.
A Teff előnyei
Kedvező tápanyag összetétele miatt érdemes kipróbálni. Magasabb tápanyagtartalommal rendelkezik, mint más gabonaféle.
- A többi gabonához képest kiemelkedő a kálciumtartalma, ásványi anyagok közül pedig a vas-, foszfor-, magnézium- és cink-tartalma.
- Tartalmazza az összes fontos aminosavat.
- Magas a rosttartalma.
- Az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartozik, mivel nem emeli meg túl gyorsan a vércukorszintet, illetve segít fenntartani annak egy állandó értékét.
- A többi gabonaféléhez hasonlóan jó B-vitamin forrás.
- Teljes őrlésű lisztje korpában és csírában gazdag, ezáltal kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését.
- Esszenciális zsírsavakban gazdag.
A Teff felhasználása
A felhasználási lehetőségei ugyanazok, mint a búzáé: ideális gluténmentes kenyér, sütemény, keksz, palacsinta, és tészta sütéséhez. Ilyenkor érdemes más gluténmentes liszttel, lisztkeverékkel keverni, hogy a tészta megfelelően formázható, nyújtható legyen. Mártásokban, szószokban is használható kötőanyagként. A teff pehely és liszt formájában is már beszerezhető.