Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db

Természetes étvágycsökkentők

2019. szeptember 06
5379
Természetes étvágycsökkentők

Útifű maghéj

Az útifűmag héjának (Psyllium husk) őrleménye jelentős mértében hozzájárul az emésztési folyamatok gyorsításához, segít megszabadulni a salakanyagoktól, rost tartalmánál fogva csökkenti az étvágyat, ezáltal beindíthatja a fogyást.

Reggel és este fogyasszunk belőle egy-egy pohárral. 1 evőkanálnyit érdemes elkeverni 2 dl vízben, gyümölcslében vagy teában. 20-30 perccel étkezés előtt javasolt meginni.

Amint felkevertük a pohárban az őrleményt gyorsan el kell fogyasztani, mert az útifűmaghéj magas rosttartalma miatt gyorsan megszívja magát, akár tízszeresére is duzzadhat és zselés állagú lesz. Ennek köszönhetően a bélfalra tapadt salakanyagokat hatékonyan eltávolítja, segíti a bél perisztaltikus mozgását azáltal, hogy nyomást gyakorol a bélfalra. Nem szerencsés, ha a zselésedés a pohárban, a gyomorba kerülés előtt történik. A nap folyamán fontos a megfelelő folyadékbevitel, legalább 2 liter, lehetőleg tiszta víz formájában. Ennek hiányában a rostanyagok a bélrendszerben ragadnak.

 

 

Zabkorpa

Különösen gazdag étkezési rostokban, esszenciális zsírsavakban, jelentős mennyiségű keményítőt, fehérjét, vitaminokat és fontos ásványi anyagokat is tartalmaz. Tullajdonságának köszönhetően alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. A zabkorpa sok vízoldékony rostot tartalmaz, gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, csökkenti az inzulin igényt, a hirtelen vércukor emelkedést és vércukorszint ingadozást. A zabkorpával bevitt növényi rostok segítenek abban, hogy megszűnjenek a bélpanaszok, elmúljon az esetleges székrekedés. Mint minden rost a zabkorpa is képes az étvágyat csökkenteni és a telítettség érzetét kelteni. Hatását akkor tudja kifejteni, ha elegendő, nagy mennyiségű víz fogyasztásáról gondoskodunk. Ezért amikor korpát eszünk, fokozottan figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!

Étvágycsökkentésre naponta lehetőleg érkezések előtt fogyasszunk egy kanálnyi mennyiséget, bármilyen folyadékba beletéve. Tehetjük ételeinkbe is pl. joghurtba, müzlibe és a napi adagot úgy is elfogyaszthatjuk.

 

 

Fügekaktusz

A mexikói fügekaktusz, Nopal fogyasztása rendkívül kedvező hatást gyakorol az emésztésre. Salátaként vagy levesbe téve, esetleg grillezve finom ételek készíthetők belőle. Porított formában is beszerezhető. Étvágycsökkentésre ezt a formáját szokták használni. Összetevőinek köszönhetően számos jótékony hatása van, így alkalmazása napjainkban is egyre elterjedtebb. Segíthet olyan civilizációs megbetegedések megelőzésében, ahol lényeges szerepet játszik a magas koleszterin-, triglicerid- vagy vércukorszint. Antioxidáns hatású. Tartalmazza az összes, köztük nyolc esszenciális aminosavat. Továbbá tartalmaz béta-karotint, C-, B1-, B2-, B3- vitamint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, vasat, ezeken kívül glukózt, fruktózt és cellulózt.

Hatékony testsúlyszabályozó, csökkenti az étvágyat, növeli a jóllakottság érzetét. A benne lévő növényi rostok és nyákképző anyagok megakadályozzák a túlzott gyomorsav-termelődést. Nagy segítséget jelent azoknak, akik salaktalanítani szeretnék a testüket, számos, az anyagcserét serkentő hatása ismert. Tisztítja a vastagbelet, segíti a májfunkciókat. Segíti a kötőszöveti méregtelenítést, ezáltal csökkenti a cellulitisz mértékét.

A fügekaktusz port is mint minden étvágycsökkentésre használt rostot a tervezett étkezés előtt, legalább 20 perccel célszerű elfogyasztani. A feloldáshoz víz, tea, gyümölcs- vagy zöldséglé is használható. Mint a korábbi esetekben, a fügekaktusz por esetében is növelni kell a napi bevitt folyadék mennyiségét.

 

 

Hírlevél