Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db

A birsalma az ősz egyik szupergyümölcse

2021. október 15
2284
A birsalma az ősz egyik szupergyümölcse

Az őszi időszak fontos gyümölcse a birsalma, amely kiemelt szerepet játszott a népgyógyászatban is. Használták megfázásra, az influenza tüneteire és gyulladáscsökkentésre. Megfigyeléseik szerint jótékony a máj egészségére és a bélrendszerre, de alkalmazták reumatikus fájdalmak, menstruációs panaszok, hólyaghurut és rossz kedélyállapot esetén is.

 

A birsalma erős antioxidáns hatású, védi a szervezetet a káros szabadgyököktől. A birsnek van az összes gyümölcs közül a legmagasabb pektin tartalma. A pektin az emésztőrendszer segítője. Optimalizálja a vér koleszterin szintjét.

Külsőleg használva javítja a bőr feszességét, bőrnyugtató, hidratáló és tápláló hatású. Kiváló kiszáradt arcra és dekoltázsra (itt a birsalma kifacsart levét használják). Szem alatti ödémás bőr szépítésére is használható.

A birsalma támogatja az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre. Gazdag ugyanis A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, mint vas, kalcium, kálium, foszfor és magnézium. Almasavat és csersavat is tartalmaz.

 

Készíthetünk belőle kompótot, desszertet, köretet és levest egyaránt.

 

Fogyókúrás birsalma leves

Hozzávalók

  • 4 db birsalma

  • 2 dl cukormentes növényi tejhelyettesítő (sovány tej vagy joghurt)

  • 1 db citrom leve

  • 1 kiskanál konjac liszt a sűrítéshez

  • ízlés szerint fahéj, szegfűszeg és természetes édesítőszer

  • csipet só

 

A birsalmák magházát eltávolítjuk, a gyümölcsöt felkockázzuk és annyi vízbe tesszük, hogy éppen ellepje. Tegyük hozzá a fűszereket, a citromlevet és az édesítőt, majd addig főzzük míg a birsalma megpuhul. A tejet összekeverjük a konjak liszttel, ezzel habarjuk be a levesünket. Kicsit főzzük még, majd turmixgéppel pürésítsük.

A tálaláshoz 1-2 megpuhult birsalma kockát tegyünk a tányérra, erre öntsük a levest, a tetejét szórjuk meg kevés pirított mandulával.

Hidegen és langyosan is finom!

 

 

 

Hírlevél