A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukorszintet emelő hatása %-os arányban hogyan viszonyul a cukorhoz. Például a fehérkenyér, amely 50g szénhidrátot tartalmaz, a cukorhoz képest 73 %-os vércukorszint emelkedést hoz létre, így glikémiás indexe (GI): 73, míg a burgonyáé 82. Miért van ennek jelentősége? Mert a magas vércukorszint után létrejön egy úgynevezett visszacsapás (rebound), amikor a vércukorszint lecsökken. Az ételeket glikémiás indexük alapján három nagy csoportba sorolhatjuk: magas (burgonya, banán, mazsola, cukor), közepes (spagetti, zabkása, narancs, szőlő), alacsony (alma, lencse, bab, tej, paradicsomleves) GI-jű csoportba. Különböző állapotokban (pl. sport, edzés, illetve verseny előtt), betegségekben (cukorbetegség) különféle ajánlások születtek, hogy milyen glikémiás indexű ételt fogyasszunk. Ebben segít az alábbi táblázat, mely megmutatja az élelmiszerek besorolását:
Élelmiszer/ élelmi anyag/ étel | GI | Élelmiszer/ élelmi anyag/ étel | GI |
Glükóz | 100 | Fényezett rizs | 56 |
Kukoricapehely | 92 | Barnarizs | 53 |
Méz | 87 | Vesebab | 52 |
Sütőben sült burgonya | 85 | Narancslé | 52 |
Mikrohullámú sütőben süttött burgonya | 82 | Érett banán | 52 |
Rizsfelfújt | 78 | Lencseleves | 44 |
Tejbedara | 74 | Spagetti tészta | 44 |
Graham keksz | 74 | Tejcsokoládé | 43 |
Fehérkenyér | 73 | Csicseriborsó | 42 |
Kalács | 72 | Almalé | 40 |
Cukordinnye | 72 | Földieper | 40 |
Teljes kiőrlésű kenyér | 71 | Alma | 38 |
Szőlő | 71 | Körte | 38 |
Kristálycukor | 68 | Teljes kiőrlésű gabona | 38 |
Snickers | 68 | Csokoládés tej | 34 |
Zabkása | 66 | Gyümölcsjoghurt | 33 |
Mars szelet | 65 | Tej (1,5 % zsírtartalmú) | 32 |
Kuszkusz | 65 | Szárított sárgabarack | 31 |
Mazsola | 64 | Lencse (főtt) | 30 |
Kóla | 63 | Őszibarack | 28 |
Kukorica | 60 | Tej (3,6 % zsírtartalmú) | 27 |
Édesburgonya | 59 | Grapefruit | 25 |
Főtt burgonya | 56 | Fruktóz | 24 |
Az élelmiszerek vércukorszint-emelő hatását számos tényező befolyásolja
- Rosttartalom: minél magasabb az élelmiszerek rosttartalma, annál kevésbé emelkedik a vércukorszint. Oka az, hogy a vízoldékony rostok csökkentik az ételek vékonybélben tartózkodásának idejét, fokozzák a bélmotilitást (bélmozgást), ezáltal csökkentik a cukrok bontásának ütemét is.
- Zsír és fehérje: minél magasabb az ételek zsírtartalma, annál többet időznek a gyomorban, ezáltal a cukor vékonybélben történő felszívódásának üteme csökken. A fehérje fokozza az inzulinválaszt, ezáltal a glükózszint kevésbé emelkedik.
- Amilóz - amilopektin arány: az amilóz főzés során gátolja a keményítő duzzadását, zselatinizációját, és mivel hidrogénkötéseket hoz létre, ezért az emésztés ütemét csökkenti. Minél magasabb az étel amilóztartalma, annál kevésbé emelkedik a vércukorszint étkezés után.
- Ételkészítés: a főzés, őrlés, tartósítás, előkészítés mind elsődlegesen befolyásolja a cukrok felszívódásának sebességét. A magas keményítőtartalmú ételek főzés hatására elvesztik állagukat, így emészthetőségük javul. A főzési idő növelésével a cukor felszívódási képessége nő. Az őrölt alapanyagból készült ételek több vizet vesznek fel főzés közben, ezáltal könnyebben ürülnek a gyomorból és a cukorválasz nő. A tartósítás hatására nő a cukorválasz. Ha összehasonlítjuk a friss alma, tisztított alma és almajuice vércukorszint-emelő hatását, azt látjuk, hogy a juice növeli leginkább, de nem tartósan, hanem igen rövid ideig marad magas szinten. A hámozott alma közepes mértékben, a friss alma legkevésbé emeli a vércukorszintet.
Természetes édesítés alacsony GI-vel
Abban ma már mindenki egyetért, hogy a cukrot minél inkább ki kell iktatnunk a napi étrendünkből. A mesterséges édesítők jótékony hatásai, pedig jócskán megkérdőjelezhetők. Ám az édesítésnek vannak természetes alternatívái is, ilyenek a méz, a fruktóz, a Stevia vagy a xylitol. A cukor 100-as glikémiás indexéhez képest a méznek (még) 87, a fruktóznak (már) 24, a xylitolnak 7, a Steviának pedig 0 a glikémiás indexe. Minél alacsonyabb egy édesítő GI-értéke, annál kevesebb szénhidrátot juttat a váráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint (a vér cukorszintjét csökkentő hormon) kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljuthasson a sejtekhez. Az alacsony GI-jű természetes cukrok bárkinek nyugodt szívvel ajánlhatók, azoknak is akinek már egészségügyi problémái vannak, és azoknak is, akik ezt szeretnék megelőzni.