Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db

A legfontosabbak a glikémiás indexről

2019. január 14
4095
A legfontosabbak a glikémiás indexről

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukorszintet emelő hatása %-os arányban hogyan viszonyul a cukorhoz. Például a fehérkenyér, amely 50g szénhidrátot tartalmaz, a cukorhoz képest 73 %-os vércukorszint emelkedést hoz létre, így glikémiás indexe (GI): 73, míg a burgonyáé 82. Miért van ennek jelentősége? Mert a magas vércukorszint után létrejön egy úgynevezett visszacsapás (rebound), amikor a vércukorszint lecsökken. Az ételeket glikémiás indexük alapján három nagy csoportba sorolhatjuk: magas (burgonya, banán, mazsola, cukor), közepes (spagetti, zabkása, narancs, szőlő), alacsony (alma, lencse, bab, tej, paradicsomleves) GI-jű csoportba. Különböző állapotokban (pl. sport, edzés, illetve verseny előtt), betegségekben (cukorbetegség) különféle ajánlások születtek, hogy milyen glikémiás indexű ételt fogyasszunk. Ebben segít az alábbi táblázat, mely megmutatja az élelmiszerek besorolását:

Élelmiszer/ élelmi anyag/ étel

GI

Élelmiszer/ élelmi anyag/ étel

GI

Glükóz

100

Fényezett rizs

56

Kukoricapehely

92

Barnarizs

53

Méz

87

Vesebab

52

Sütőben sült burgonya

85

Narancslé

52

Mikrohullámú sütőben süttött burgonya

82

Érett banán

52

Rizsfelfújt

78

Lencseleves

44

Tejbedara

74

Spagetti tészta

44

Graham keksz

74

Tejcsokoládé

43

Fehérkenyér

73

Csicseriborsó

42

Kalács

72

Almalé

40

Cukordinnye

72

Földieper

40

Teljes kiőrlésű kenyér

71

Alma

38

Szőlő

71

Körte

38

Kristálycukor

68

Teljes kiőrlésű gabona

38

Snickers

68

Csokoládés tej

34

Zabkása

66

Gyümölcsjoghurt

33

Mars szelet

65

Tej (1,5 % zsírtartalmú)

32

Kuszkusz

65

Szárított sárgabarack

31

Mazsola

64

Lencse (főtt)

30

Kóla

63

Őszibarack

28

Kukorica

60

Tej (3,6 % zsírtartalmú)

27

Édesburgonya

59

Grapefruit

25

Főtt burgonya

56

Fruktóz

24


Az élelmiszerek vércukorszint-emelő hatását számos tényező befolyásolja

  • Rosttartalom: minél magasabb az élelmiszerek rosttartalma, annál kevésbé emelkedik a vércukorszint. Oka az, hogy a vízoldékony rostok csökkentik az ételek vékonybélben tartózkodásának idejét, fokozzák a bélmotilitást (bélmozgást), ezáltal csökkentik a cukrok bontásának ütemét is.
  • Zsír és fehérje: minél magasabb az ételek zsírtartalma, annál többet időznek a gyomorban, ezáltal a cukor vékonybélben történő felszívódásának üteme csökken. A fehérje fokozza az inzulinválaszt, ezáltal a glükózszint kevésbé emelkedik.
  • Amilóz - amilopektin arány: az amilóz főzés során gátolja a keményítő duzzadását, zselatinizációját, és mivel hidrogénkötéseket hoz létre, ezért az emésztés ütemét csökkenti. Minél magasabb az étel amilóztartalma, annál kevésbé emelkedik a vércukorszint étkezés után.
  • Ételkészítés: a főzés, őrlés, tartósítás, előkészítés mind elsődlegesen befolyásolja a cukrok felszívódásának sebességét. A magas keményítőtartalmú ételek főzés hatására elvesztik állagukat, így emészthetőségük javul. A főzési idő növelésével a cukor felszívódási képessége nő. Az őrölt alapanyagból készült ételek több vizet vesznek fel főzés közben, ezáltal könnyebben ürülnek a gyomorból és a cukorválasz nő. A tartósítás hatására nő a cukorválasz. Ha összehasonlítjuk a friss alma, tisztított alma és almajuice vércukorszint-emelő hatását, azt látjuk, hogy a juice növeli leginkább, de nem tartósan, hanem igen rövid ideig marad magas szinten. A hámozott alma közepes mértékben, a friss alma legkevésbé emeli a vércukorszintet.


Természetes édesítés alacsony GI-vel

Abban ma már mindenki egyetért, hogy a cukrot minél inkább ki kell iktatnunk a napi étrendünkből. A  mesterséges édesítők jótékony hatásai, pedig jócskán megkérdőjelezhetők. Ám az édesítésnek vannak természetes alternatívái is, ilyenek a méz, a fruktóz, a Stevia vagy a xylitol. A cukor 100-as glikémiás indexéhez  képest a méznek (még) 87, a fruktóznak (már) 24, a xylitolnak 7, a Steviának pedig 0 a glikémiás indexe. Minél alacsonyabb egy édesítő GI-értéke, annál kevesebb szénhidrátot juttat a váráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint (a vér cukorszintjét csökkentő hormon) kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljuthasson a sejtekhez. Az alacsony GI-jű természetes cukrok bárkinek nyugodt szívvel ajánlhatók, azoknak is akinek már egészségügyi problémái vannak, és azoknak is, akik ezt szeretnék megelőzni.

Hírlevél