Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db

Vendégváró mártogatósok, krémek

2018. május 14
6106
Vendégváró mártogatósok, krémek

A karácsony után most a szilveszteri vendégváró finomságok készítéséhez szeretnénk ötleteket adni. Ha kedvet kapnál mártogatósok és krémek készítéséhez íme a 10 kedvenc receptünk. ;)

 

1. Zöldséges szendvicskrém

Hozzávalók

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 fej hagyma

  • 30 dkg koktélparadicsom

  • 1 db zöldpaprika

  • 1 db padlizsán

  • 1 db cukkini

  • 1/2 csokor kakukkfű

  • 1/2 csokor oregánó

  • bors

  • 1 dl olívaolaj

  • 5 dkg félkemény sajt

  • 3 dkg hántolt mandula

  • 1 rúd bagett

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben egy mély tepsit kibélelünk sütőpapírral. A megtisztított fokhagymát egészben hagyjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A megmosott koktélparadicsomokat félbevágjuk, a paprikát kicsumázzuk, majd a padlizsánnal és a cukkinivel együtt apróra kockázzuk. A leöblített fűszernövények lecsipkedett leveleit finomra vágjuk. A feldarabolt zöldségeket és az egész fokhagymagerezdeket eloszlatjuk a tepsiben. Megszórjuk az aprított zöldfűszerekkel, megsózzuk, megborsozzuk, és megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal. Az előmelegített sütőben sütjük 30 percig, majd hűlni hagyjuk. A sajtot finomra reszeljük. A sült zöldséget a sajttal, a mandulával és a maradék olívaolajjal együtt turmixgépbe tesszük, tetszés szerint darabosra vagy krémes állagúra pürésítjük, majd megsózzuk, megborsozzuk. Végül a szendvicskrémet tálkába töltjük és a felszeletelt bagettel kínáljuk.

 

2. Csicserikrém

Hozzávalók

  • 25 dkg szárított (vagy 1 doboz konzerv) csicseriborsó
  • 5-8 ek. szezámpüré (másnéven tahini)
  • 1-1,5 citrom leve
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 2-4 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint bors, mustár, római kömény, menta
  • víz (vagy főzőlé)

 

A saját főzésű csicserit egy kevés főzőlével együtt pürésítsük botmixerrel sűrű főzelék állagúra. A maradék főzőlét tegyük félre. Keverjük hozzá az áttört fokhagymát, a citromlevet, olívaolajat és szezámpürét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adhatunk hozzá pici mustárt, római köményt, vagy ha frissebb ízre vágyunk, maréknyi mentával is ízesíthetjük. Fogyasztás előtt néhány órára tegyük hűtőbe. Kenyérre, pirítósra kenve, nyers zöldséghasábokkal mártogatva finom csemege.

 

3. Diós cukkinikrém

Hozzávalók (kb. 6 személyre)

  • 3-4 db közepes cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • póréhagyma (legalább annyi legyen, mint a vöröshagyma)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
  • bors
  • Ízesítéshez: kakukkfű, szerecsendió, citromlé (vagy balzsamecet), 4-6 dkg dió darálva, petrezselyemzöld

 

A kockákra vágott vöröshagymát, cukkinit (héjastól), a karikákra vágott pórét némi sóval, borssal ízesítve kevés szőlőmagolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagyma felét, és az egészet nem túl simára turmixoljuk. Az alapot ízesíthetjük a hozzávalóknál felsorolt fűszerekkel, ízlés szerint. A darált diótól krémesebb és igazán pikáns lesz. Mártogatósnak, kenyérre kenve, szendvicsbe, reggelire egyaránt finom.

 

4. Diós lencsekrém

Hozzávalók kb. 4-5 adag

  • 1 csésze (kb. 20 dkg) vörös lencse
  • 3 csésze víz
  • 1/3 csésze felezett dióbél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • fél tk. pirospaprika
  • 1 ek. olívaolaj
  • fél-fél ek. köménymag, kurkuma, tört koriander, szárított bazsalikom
  • fél citrom frissen facsart leve
  • frissen őrölt fekete bors

 

A megmosott és lecsöpögtetett lencsét az apróra vágott vöröshagymával együtt, háromszoros mennyiségű vízben kb. 15-20 perc alatt főzzük puhára. Közben a felezett diógerezdeket és a köménymagot zsiradék nélkül, száraz serpenyőben néhány percig kevergetve megpirítjuk, de ne hagyjuk megégni. A fokhagymát vágjuk apróra. Ha a lencse és a pirított magok már eléggé lehűltek, az egészet tegyük a többi hozzávalóval együtt egy késes turmixgépbe, vagy botmixerrel keverjük pépesre. Ahogy hűl a krém, úgy sűrűsödik, ám ha végül mégis túl hígra sikerül, darált dióval sűríthetjük, és ízlés szerint utólag még fűszerezhetjük.

 

5. Babos mártogatós

Hozzávalók

  • 1 csésze főtt fehérbab
  • fokhagyma
  • lilahagyma ízlés szerint
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 ek olívaolaj
  • 1-2 ek citromlé
  • bors
  • 8-10 mentalevél finomra vágva (citromfű levelével is ízesíthető)

 

Botmixerrel pürésítjük, és kész is. Kenyérre kenve, pitával, hasábra vágott zöldségekkel mártogatva, pirítóshoz egyaránt remek.

 

6. Avokádókrém paradicsommal

Hozzávalók

  • 1 db érett avokádó

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 kis fej hagyma

  • 1 db paradicsom

  • 1 ek olívaolaj

  • 1/4 db lime leve

  • bors

  • mustár

 

Az avokádót kettévágjuk, kikaparjuk a húsát, és villával összenyomkodjuk. A fokhagymát és a hagymát lereszeljük, a paradicsomot apróra vágjuk. Az avokádót összekeverjük a hagymákkal és a paradicsommal, hozzáadjuk az olívaolajat és a lime kifacsart levét. Megsózzuk, megborsozzuk, majd ízlés szerint mustárral ízesítjük. Azonnal fogyasztjuk pirítóssal vagy friss kenyérrel.

 

7. Libatepertőkrém

Hozzávalók

  • 40 dkg libatepertő

  • 2 ek mustár

  • 1-2 ek aprított snidling

  • bors

  • bagett

 

A libatepertőt, a snidliget, a mustárt,  a borsot és a sót egy késes aprítóba tesszük, és krémesre daráljuk. Bagettből készített pirítóssal,  snidliggel megszórva tálaljuk.

 

8. Fokhagymás-kapros fetás krém

Hozzávalók

  • 25 dkg krémsajt

  • 20 dkg feta sajt

  • 1-2 gerezd fokhagyma

  • 2 szál kapor

  • 2 ek görög joghurt vagy tejföl

 

A krémsajtot és a fetát botmixerrel krémesítjük, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és addig keverjük, amíg sikma, krémes állagot nem kapunk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt vagy joghurtot, ezt is alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a felaprított kaprot is. Pirítóssal vagy friss zöldségekkel, páldául uborkával, mártogatósként kínáljuk.

 

9. Padlizsánkrém lilahagymával

Hozzávalók

  • 2 db padlizsán

  • 2 db tojássárga

  • 1,5 dl olaj (mediterrán)

  • 1 fej lilahagyma

  • bors

 

A padlizsánt 180 fokon egészben 25 percig sütjük, majd megfordítjuk, és további 25 percig sütjük. Leszedjük a héját, és műanyag tésztaszűrőben lecsepegtetjük. A tojássárgához kézi habverővel folyamatosan keverve apránként hozzáadagoljuk az olajat (akkor jó, ha olyan sűrű, hogy nem folyik le a habverőről). A kihűlt padlizsánt összetörjük, és a tojásos keverékhez adjuk, és habosra keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a minél apróbbra kockázott hagymát. Ízlés szerint friss vagy pirítós kenyérrel kínáljuk.

 

10. Sajtos túrókrém

Hozzávalók

  • 15 dkg félkemény sajt (edámi, gouda)

  • 1 dl tejföl

  • 10 dkg túró

  • 1 kisebb fej hagyma

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 2 ek mustár

  • 2 ek snidling

  • bors

 

A sajtot lereszeljük, majd összekeverjük a tejföllel és a túróval. Hozzáadjuk a felaprított hagymát és az összezúzott fokhagymát. Mustárral és felaprított snidlinggel ízesítjük, majd megsózzuk, megborsozzuk. Legalább fél órára a hűtőbe tesszük. Barnakenyér- vagy bagettszeletekre kenve kínáljuk.

címkék:
Hírlevél