Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db

Szupergyümölcsünk a szőlő

2018. augusztus 28
4461
Szupergyümölcsünk a szőlő

Az idei nyár időjárása nagyon kedvezett a szőlőnek, most aztán bővelkedünk ebben a finom és egészséges gyümölcsben. De vajon tudjuk-e, miért érdemes ezt a gyümölcsöt fogyasztanunk, miért is számít a szőlő superfood-nak?

A szőlő ősi kultúrnövényünk, az ókori időtől fogva a civilizáció jelképévé vált, nem beszélve a belőle készült borról. Kiemelkedő az ásványi anyag-, a vitamin- és az antioxidáns tartalma. Ezek közül is rengeteg káliumot, szelént, vasat, rezet, mangánt és K-vitamint tartalmaz. Levében, héjában és magjában számos antioxidáns vegyület található, amely véd az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a stroke ellen. Érdemes tudnunk, hogy a kékszőlő több antioxidánst tartalmaz, mint a fehér, így élettanilag hasznosabb a számunkra.

 

Fontos figyelembe vennünk a fogyasztásakor, hogy a csemegeszőlő kb. 15-20% cukrot tartalmaz, aminek az egyik fele szőlőcukor, a másik fele gyümölcscukor, ezért kiváló szénhidrát-forrás a fiataloknak, a sportolóknak és az időseknek, de aki fogyni szeretne, az csak mértékkel élvezheti a szőlő édes fürtjeit.

 

Kedvező élettani hatásai közül kiemelendő a szőlő vértisztító, idegerősítő és izomregeneráló hatása, de jótékony a bélrendszerre, a vesékre és a húgyhólyagra is. Nem tanácsos viszont szénanáthával, asztmával küszködőknek és tbc-s betegeknek fogyasztani.

 

Lényeges a gyümölcs fogysztása szempontjából, hogy az erjedés miatt mindig étkezés előtt fogyasszuk, étkezés után vagy közben nem javasolt.

 

 

A szőlőt nem csak nyersen ehetjük, készíthetünk belőle leveseket, mártásokat, illetve salátákat. A frissen préselt szőlőlé, a must, sok jótékony vegyületet tartalmaz, akárcsak a bor, csak éppen nincs benne alkohol.
A mustból lehet mustmézet is készíteni, bár ez szinte teljesen elfeledetté vált, pedig rendkívül ízletes, természetes édesítőszer. Hogy hogyan készíthető? Itt megosztjuk a receptet: katt. a mustméz recepthez.

 

 

A magnélküli szőlőből készül a mazsola, melynek több fajtája ismert és kedvelt csemege. A szőlő magjából szőlőmagolajat sajtolnak, amely olyan értékes hatóanyagokat tartalmaz, mint pl. antioxidánsok, bioflavonoidok, omega-3 és omega-6 zsírsavak. Magas E-vitamin-tartalma és antioxidáns hatása miatt kedvelt alapanyag a kozmetikában. Kiváló vivőanyaga testápoló olajoknak, tetszés szerinti illóolajokkal keverve rendkívül kellemes házi kozmetikumot állíthatunk elő belőle.

Hírlevél