Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db

Milyen olívaolajat válasszunk sütéshez?

2017. március 10
31415
Milyen olívaolajat válasszunk sütéshez?

Mi a különbség az extra szűz, a szűz és a tiszta olívaolaj közöttt?

Az olívaolaj annál jobb minőségű, minél alacsonyabb a savtartalma. Az extra szűz olívaolaj (maximum 1% savtartalmú) érett, hibátlan olívabogyókból készül. Szüretelés után rögtön hidegen sajtolják, elkerülve ezzel a minőségromlást. A hidegen sajtolás azt jelenti, hogy az olajat az eljárás során nem teszik ki 27 Celsius foknál magasabb hőmérsékletnek. A melegebb környezet növeli ugyan a terméshozamot, de rontja az ízt és az olaj minőségét.

A szűz olívaolajat (maximum 8% savtartalmú) ugyanezzel az eljárással készítik azzal a különbséggel, hogy a bogyókat kevésbé gondosan kezelik és sajtolják, ami magasabb savtartalmat eredményez.

A sima olívaolaj általában gyengébb minőségű finomított olívaolaj, és a második vagy harmadik préselésből származó szűz olaj keveréke. Ezek a termékek hőkezelésen és/vagy vegyi finomításon mennek keresztül.

 

Süssünk vagy ne süssünk vele?

Lehet, hogy az extra szűz olívaolajak a legegészségesebbek és legjobb ízűek, sütésre azonban nem a legalkalmasabbak. A finomítatlan olajok ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten kezdenek el füstölni, az oxidáció során megavasodnak, majd emésztés közben szabadgyököket hoznak létre a szervezetben.
Ha szűz olívaolajjal sütünk, akkor a maximum 150-170 Celsius-fokos hőmérséklet ajánlott, a sütési időnek pedig nem szabad 10 percnél tovább tartania.
A finomított olajok, mint a könnyű olívaolaj magasabb hőmérsékleten kezdenek el füstölni, ezért sokkal alkalmasabbak a sütéshez vagy akár a grillezéshez is.

Mire figyeljünk még?

A finomítás során alkalmazott magas hőmérséklet nemcsak az olaj tápértékét és biológiai értékét rontja, hanem belső elváltozásokat idéz elő az olajmolekulákban. A finomítás alatt kis mennyiségű transzszírsav keletkezik az olajban, ami hosszú távon kihatással lehet a vér koleszterinszintjére, és ezáltal a szív- és érrendszerre.

Ha nem bioterméket vásárolunk, számolnunk kell azzal is, hogy az olaj esetlegesen növényvédőszer maradványokat is tartalmazhat. Tesztelések során organofoszfát tartalmú rovarirtó szereket már mutattak ki olívaolaj mintákban.

A felbontott olívaolaj könnyen romlásnak indulhat. A levegő, a hő, a fény és az idő felgyorsítják ezt a folyamatot. Érdemes sötétített üvegű vagy fémdobozos terméket vásárolni, otthon pedig száraz, hűvös helyen (de semmiképpen sem a hűtőben) tárolni. Felbontás után egy-két hónapon belül használjuk fel!

címkék:
Hírlevél