Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db

Melengető fűszerek a hűvős napokra

2018. január 21
4231
Melengető fűszerek a hűvős napokra

Ahogy egyre rövidebbek és hűvösebbek a napok, annál nagyobb sikere van azoknak az ételeknek, melyek gazdagak és táplálóak, emellett pedig olyan fűszerekkel ízesítjük őket, melyek kellemesen átmelegítenek. Ráadásul ezek a fűszerek finom illatukkal sok ember számára az otthont, az ünnepeket idézik.

A hagyományos téli fűszerek közétartozik például a bors, a fahéj, a szegfűszeg, a kurkuma, a szerecsendió vagy a gyömbér. Ezek tulajdonképpen azért is esnek olyan jól a hideg időben, mert egyik biokémiai hatásuk, hogy serkentik a vérkeringést, így némileg emelhetik a testünk alaphőmérsékletét is. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a fűszerek (akárcsak a gyógynövények) mindenkire máshogyan hatnak, és esetenként akár allergiás reakciót is kiválthatnak. Érdemes ezért kísérletezni velük! Ráadásul ezeket a fűszereket nagyon sokféleképpen kombbbinálhatjuk, levesekbe, zöldséges és húsos ételekbe, süteményekbe, sőt forró italokba is tehetjük. Ismerkedjünk meg velük egy kicsit közelebbről!

 

Ezek az aromás fűszerek nemcsak önmagukban alkalmazhatóak, nagyon sokszor készítenek belőlük fűszerkeveréket, melyet a tipikus téli, ünnepi ételek, italok és sütemények ízesítésére használnak Ezek a fűszerkeverékek a világ szinte minden táján ismertek, és bár az alapjuk általában ugyanaz a három fűszer (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió), variációik száma szinte végtelen. A mézeskalács fűszerkeverékbe kerülhet például ezeken kívül kardamom, csillagánizs és szegfűbors is, de gyömbért is tehetünk bele. Amennyiben a fűszerkeveréket nem őrölt fűszerekből állítjuk össze, hanem egészben hagyott fahéjból, szegfűszegből, csillagánizsból, és aszalt gyümölcsöket, narancshéjat is keverünk mellé, akkor olyan finom, valóban melengető italokat kéaszíthetünk belőle, mint a forralt bor vagy a krampampuli.

A BORS az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt fűszer, melyet egykor pénz helyettadófizetsére is használtak. Indiából származik, és már az ókorik Görögországban és Rómában is nagy becsben tartották, népszerűségét pedig azóta is őrzi. A borsnak többféle színváltozata van, fekete, fehér és zöld változata ugyanazon növény bogyós gyümölcse, ám különbözőképpen aratják és készítik elő. A "borsgyümölcsöt" leszedik, majd hagyják száradni, és később egészben, durvára vagy finomra őrölve kerül az üzletekbe. A bors különösen az emésztésünknek tehet jót, serkenti az ételek feldolgozásához szükséges savak termelődését, így megelőzheti a gyomorégést és a fokozott, kellemetlen gázképződést és a puffadást is. Emellett antioxidáns, vízhajtó, antibakteriális és izzasztó hatásai is vannak.

A FAHÉJ tulajdonképpen a fahéjfa lehántolt, kiszárított kérge, melyet egészben, de őrölve is alkalmazhatunk. Többféle fahéjjal is találkozhatunk az üzletekben, ezek minősége, egészségre gyakorolt hatása némileg eltérhet, a legjobbnak a valódi ceyloni fahéjat tartják, természetesen, ennek ára is jóval magasabb. A fahéj az egyik legősibb fűszer, melyet már a Biblia is említ, az ókori egyiptomiak pedig nemcsak az ételeik ízesítéséhez, de a múmiák  balzsamozásához is használták. A fahéjban lévő különböző aktív hatóanyagok rendkívül pozitívan hathatnak a szervezetünkre, például megakadályozzák, hogy vérrögök akakuljanak ki az ereinkben, csökkentik a mikroszkopikus gyulladásokat, megállítják a káros baktériumok és gombák elszaporodását is. Az egyik legtöbbet vizsgált hatás szerint a fahéj rendkívül jótékonyan hat a vércukorsziintre, javítja a cukorbetegek inzulinválaszát, megakadályozza az inzulinrezisztencia kialakuláswát is. Erről tanulmányok jelentek meg például a Proceedings of the NutritionSociety, a Diabetes, illetve a Journal of Diabetes Science and Technology című szakmai lapokban. Nagyon hatékony antioxidáns, illata pedig nemcsak kellemes emlékeket és a karácsonyi vásárok hangulatát idézi, de a tanulási képességeinkre és a kognitív funkciókra is jó hatással van.

A kellemes illatú SZEGFŰSZEG egy örökzöld növény leszedett és kiszárított bimbója. Ázsiából származik, és közel kétezer éve fogyasztják, ókori kínai iratokban a lehellet frissítésére javasolják a rágcsálását. A szájhigiéniára gyakorolt pozitív hatásai ma is jól ismertek, a fogfájósoknak, ínyproblémákkal küzdőknek gyakran ajánlják. A szegfűszegben található aktív hatóanyagok, illóolajak és flavonoidok antibakteriális, gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő tulajdonságokkal  is bírnak. Ez utóbbit egy 2006-os kutatás során  bizonyították: a Journal of Dentistry című szaklapban megjelent tanulmány szerzőinek tapasztalata szerint a szegfűszegből készült zselé hasonlóan jól csillapította a fájdalmat, mint a benzokaintartalmú, helyileg ható gyógyszer.

A GYÖMBÉR egzotikus konyhák egyik legtöbbször alkalmazott fűszerövénye, szerencsére, már hazánkban is rendszeresen kapható, nyers, egész, és szárított-őrölt formában egyaránt. A jellegzetes, erős illatú gyömbért azért is érdemes rendszerese fogyasztani, mert nagyon sok pozitív hatása lehet az egészségünkre. Jót tesz például az emésztési bántalnakban szenvedőknek, a hányingerrel küzdőknek (még a kismamák is fogyaszthatják), gyulladáscsökkentő hatásai enyhíthetik az ízületi fájdalmakat is. A legújabb kutatási eredmények szerint pedig a gyömbér a daganatos betegségek elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet. A gyömbért nemcsak melegítő hatása miatt érdemes rendzseresen beilleszteni a téli hónapokban az étrendünkbe, hanem azért is, mert segíti az immunrendszerünk működését, sőt torokfájás és orrduguás ellen is kiváló a népi gyógyászati feljegyzések szerint.

A KURKUMA szintén ősi, ázsiai fűszer, ugyanakkoraz elmúlt évtizedekben rendkívüli népszerűségre tett szert, köszönhetően többek között annak, hogy egyre több pozitív hatását fedezik fel a kutatók. A kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin, gyulladáscsökkentő, normalizálja a vércukorszintet és a vérzsírszintet, védi a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól is. Állatkísérletekben a kurkumin daganatellenes hatásúnak mutatkozott: egy nagyszabású, 2009-ben végzett kutatás szerint a kurkumin többféle módon is képes a daganatos sejtek befolyásolására. Ám ezt a hatást emberek esetében még nem sikerült bizonyítani. A kurkumin rendszeres fogysztása az agy működésére is pozitívan hathat. Érdemes azt is megemlíteni , hogy a kurkuma hozzáadásával nagyobb mértékben megőrízhető  az ételek bétakarotin-tartalma, így a kurkumanagyszerű kiegészítője lehet például a sütőtökkel, sárgarépával készült ételeknek.

A SZERECSENDIÓ már a középkori Európában is igen keresett és drága fűszer volt, többek között azért, mert úgy tartották, hogy a segítségével megelőzhetőek a fertőző betegségek. A hagyományos orvoslás szerint a szerecsendió és az abból nyert illóolajpozitív hatást gyakorol az emésztőrendszerre és az idegrendszerre. Ezzel a fűszerrel azonban érdemes óvatosan bánni, mert a szerecsendióban található egyik anyag nagy mennyiségben mérgező hatású, és hányingert , szapora szívverést, kiszáradáást, az egész testre kiterjedő izomfájdalmakat okozhat (szerencsére a súlyos mérgezés nagyon ritka).

Hírlevél