Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db

Az egészséges bambuszrügy

2017. augusztus 14
7984
Az egészséges bambuszrügy

Bambuszrüggyel szinte mindenki találkozott már kínai vagy más ázsiai fogásban, otthon mégis viszonylag ritkán használjuk ezt a sokféle fűszerrel, hozzávalóval társítható remek növényt. Pedig érdemes kipróbálni: nem csak nagyon ízletes fogásokat lehet vele készíteni, de rendkívül egészséges is. Ázsiában, sőt még Ausztrália északi területein is sokfelé elterjedt, a kínaiak 2500 éve fogyasztják. Európában nemigen terem bambusz, talán néhány déli mediterrán terület képez kivételt.

A szinte égig érő, karcsú fává növő bambusz a perjefélék családjához tartozik. Ebben az értelemben tehát egy különleges fűféle. Elfásodott szára építkezéshez is alkalmas. Élelmezési szempontból legfontosabb része azonban a földből kibújó zsenge rügyében rejlik.

 

A bambuszrügy kedvező tulajdonságai

  • A bambuszrügy jelentős rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést.
  • Magas fehérjetartalma csekély szénhidráttartalommal társul, így a diétás étrendbe is bátran beiktatható.
  • Alacsony a kalóriatartalma (10 dkg energiatartalma mindössze 11 Kcal).
  • Kitűnő kálium-, kalcium- és foszforforrás.
  • Tartalmaz A-, többféle B- és C-vitamint.
  • Jelentős az aminosav tartalma, 17-féle aminosavat tartalmaz.

Egy kis érdekesség a bambuszrügyről

A bambuszrügyről fennmaradt egyik korai, gyógyító füvekkel, növényekkel is foglalkozó kínai írás a bambuszrügy mindennapos fogyasztását javasolja, mivel kedvezően befolyásolja a szervezet folyadékháztartását és az emésztést. A modern nyugati tudományos kutatások mindezt nem csupán alátámasztják, de mára bizonyítottá vált, hogy a bambuszrügy többek között a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a nem veleszületett cukorbetegség eseteiben is jótékony.

 

 

Hogyan használjuk?

A bambuszrügyet leveleinek eltávolítását követően darabolják és szeletelik. Itthon friss formában nemigen lehet vele találkozni, azt azért nem árt tudni, hogy nyersen (cián-hidrogénsav tartalma miatt) hőkezelés nélkül nem fogyasztható!

A nálunk kapható bambuszrügy akár szeletelt, akár reszelt formában már tökéletesen konyhakész, így nincs más dolgunk vele, minthogy lecsepegtessük, aztán fűszerekkel, egyéb hozzávalókkal izgalmas fogásokhoz felhasználjuk.

Alapvetően rendkívül semleges ízű zöldségféle, ezért is ideális fűszeres fogásokhoz, zöldségekkel, húsokkal, halakkal, zöldségfélékkel kombinálva.

Mivel eleve előkezelt formában kerül az ételekbe, nagyon rövid főzési időre van szükség az ideális roppanós állag eléréséhez. Célszerű ezért utolsóként hozzáadni a többi összetevőhöz, ha főtt vagy sült, pirított ételekhez használjuk. Remek alapanyag, ha gyorsan szeretnénk valami különleges és ízletes ázsiai típusú finomságot tálalni. Gyakorlatilag bármilyen ázsiai vagy ázsiai ihletésű ételhez tökéletes - a salátától a leveseken át a hirtelen sült fogásokon át a tésztaételekig. Kombinálható mindenféle zöldséggel, húsokkal, halakkal, tenger gyümölcseivel.

A bambuszrügy mellé jól illik többek között a sárgarépa, a karfiol, a brokkoli, a hagymafélék, a zöldborsó, a paprika, a paradicsom, a cukkini, számos gombafajta, de ananásszal, mangóval, savanykás almával, sőt aszalt szilvával is izgalmas, különleges kombinációt alkot.

Mindenféle markáns ázsiai fűszerrel (pl. chilivel, kurkumával, gyömbérrel) vagy fűszerkeverékkel (pl. kínai ötfűszerrel, garam masalával, curryporral) ízesíthető, szójaszósszal, kókusztejjel is kombinálható.

Bátran kísérletezzünk a bambuszrüggyel akár egészben sült halak kísérőjeként, akár ázsiai mártással pirított húsételeknél vagy épp édes-savanyú ízvilágú fogásoknál zöldségekkel, gyümölcsökkel is társítva, sőt salátákban, zöldségragukban szezonon kívül a fehér spárgát is bátran lecserélhetjük bambuszrügyre. Nem csak egészséges, nagyon finom is!

 

 

Csirkemellcsíkok bambuszrüggyel

Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé
1 üveg szeletelt bambuszrügy
4 dl kókusztej
3 dkg friss gyömbér
1 db piros húsú paprika
10 dkg szárított shii-take gomba
1 mokkáskanál őrölt chili
1 mokkáskanál currypor
2 evőkanál kókuszolaj
himalaya só
kevés citromlé

friss korianderzöld (ha nem kapunk, petrezselyemzölddel is helyettesíthető)

 

Elkészítése: A szárított 20 percre vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk, a csirkemellel és a paprikával együtt. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A bambuszrügyet szűrőben lecsepegtetjük. Egy nagy serpenyőben vagy wokban felhevítjük az olajat, beletesszük a csirkemellet, hozzá tesszük a gyömbért, megfűszerezzük sóval, chilivel és curryvel. Jól átkeverjük, ekkor adjuk hozzá a gombát, kis kevergetés után a paprikacsíkokat, majd felöntjük kókusztejjel, és felforraljuk. A végén, ha a hús és a gomba már megpuhult, hozzáadjuk a lecsepegtetett bambuszrügyet, egyet forralunk rajta, és levesszük a tűzről. Kevés citromlét csepegtetünk hozzá, ha szükséges még fűszerezünk kicsit. Tálaláskor finomra vágott koriander- vagy petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk. Párolt jázmin- és basmati rizs ideális köret hozzá. Természetesen a csirkemell helyett más húsfélével is elkészíthetjük.

Hírlevél