A rizs tápértéke és fajtái
A rizs a világ második legfontosabb gabonafajtája, az emberiség több mint felének az alapvető tápláléka. A rizst már az újkőkorban ismerték, és Kínában már évezredek óta termesztik. Európában a 8. században ismerték meg először a spanyolok, Amerikában viszont csak a 17. században vált népszerűvé. 2005-ben 700 millió tonnát termeltek a világon – elsősorban Kelet és Dél-Kelet Ázsiában, de Afrikában is jelentős a termesztése. Alapvetően két rizs fajta létezik - az afrikai Oryza glaberrima és az ázsiai Oryza sativa. Európában az ázsiai rizs fogyasztása a jellemző. Két típusú rizs létezik – hosszú és rövid szemű. A rövid szemű rizst általában „ragadós” és krémes ételekhez alkalmazzuk – pl rizottó, sushi, tejberizs, rizsgombóc, rizses desszertek. A hosszú szemű rizs szemek főzés során nem tapadnak össze, így ideális köretekhez, húsos-zöldséges-rizses főételekhez. A fekete vadrizs azonban nem rizs, hanem egy fűféle, bár rizsként fogyasztjuk!
A rizs lehet barna és fehér. A barnarizs a természetes, ugyanis csak a külső héját, a pelyvát távolítják el, amit a mag belső héja, a korpa fed. A fehér rizs hántolt, azaz lekoptatják a pelyvás héj alatti hártyát és eltávolítják a szemekről a korpát és a csírát – ez a fényezetlen fehér rizs, amit tovább fényeznek glükózzal és talkummal. Így a szemek kevésbé főnek szét, nem tapadnak össze. Azonban a hántolás során az eltávolított korpával értékes tápanyagok is elvesznek. A rizs felhasználása változatos - a kevésbé jó minőségű szemekből készítenek rizspelyhet, lisztet, tésztát, szirupot, bort, pálinkát, sört, ecetet stb.
A rizs tápértéke
A rizs biztosítja az egész emberiség kalória-bevételének több mint egy-ötödét! Azonban csakis a barnarizsnek magas a tápértéke, mert a hántolás és fényesítés során a rizs elveszti a B vitaminok mintegy 70%-át, és a vastartalmának 60%-át. Továbbá a hántolt rizs magas Glikémiás indexe miatt nem ajánlott diabetikusoknak, de azoknak sem, akik túlsúlyosok. Bár manapság lehet kapni B1, B3 vitaminokkal dúsított hántolt rizst, valójában célszerűbb áttérni a barnarizsre, mert:
A barnarizs harapósabb, mint a hántolt rizs, íze kissé diós. Ha mégsem ízlik, a hántolt rizsnél még mindig jobb az opál rizs fogyasztása, amit még a héjában felgőzölnek, így tápdúsabb (a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik). Ezt gyors vagy félkész rizsnek is nevezik – zacskós rizsként kapható Magyarországon.
A rizses ételek
Minden rizs típust másképp főzünk. Mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett utasítást. Az ázsiai hántolt rizseket teljesen másképp főzzük, mint az európai vagy amerikai opál rizseket. A barna és a vadrizst általában tovább főzzük, mint a fehér fényezett rizst. A rizottó főzése pedig egy külön téma.
A rizs több millió ember és több száz kultúra alapétele – így szinte minden típusú ételhez felhasználható. Lehet köret, előétel, főétel, édesség. A keleti konyhákban a rizst sokszor önmagában fogyasztják, általában étkezés után vagy esetleg ételek között. Japánban népszerű a rizsleves – reggelire! Az indiai, kínai, thai, japán konyhákban a rizs jelentős szerepet tölt be.
Rizsfajták
Basmati – Az indiai konyha alapételee. A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta. Hosszúszemű és kissé illatos – a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb rizsének tartják – nem csoda, hogy évszázadok óta exportálják az Arab és Európai országokba. Íze aromás, kissé diós, remek ázsiai ételekhez, főleg indiai ételekhez.
Rizottó – Apró, kerek, rövid szemű rizs. Az olaszok egyik alapétele. A leghíresebb rizottó rizs az Arborio, Vialone Nano és Carnaroli, de léteznek egyéb kevésbé jó minőségű rizs fajták is, azonban rizottóhoz csakis rizottó rizst szabad használni. A rizottó rizs ideális desszertek, édességek készítéséhez is (pl a tejberizshez is).
Jázmin rizs – Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Helyettesíthető basmáti rizzsel. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez (pl kínai ételekhez). Pároláskor a szemek megpuhulnak, egymáshoz tapadnak – így könnyen lehet pálcikával fogyasztani. Nem ajánlott sütemény készítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.
Barna rizs – A barna rizs lehet rövid vagy hoszú szemű, de a rövid szemű egészsgésebb, amely kiváló méregtelenítésre. Mivel a barna rizs hántolatlan, azaz nem koptatják le a korpát és a csírát (és nem is fényezik) így magas a rost, B vitaminok, mangán, magnézium, szelén és vas tartama, így az egészséges táplálkozás egyik alapköve. Minden más rizs helyettesíthető barna rizs változattal. A barna rizst tovább főzzük, mint hántolt rizs, de harapósan a legjobb, al dante.
Fekete rizs – Indonéziából és a Fülöp szigetekről származik. Íze mogyoróra emlékeztet, nagyon finom (külön fedényben főzött) hántolt rizzsel elkeverve vagy ázsiai rizses édességekhez. A Kínában termesztett változata nem ragadós, és nagyon finom curry mellé is – ezt néha vörös rizsnek is nevezik, mert a színe mély lila.
Vörös rizs – Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz főzéskor. Nagyon finom barna rizzsel vagy jázmin rizzsel kombinálva. Tipp: ha kombináljuk egyéb rizzsel, főzzük külön lábasban őket, mert a vörös rizs főzőleve beszínezi a fehér vagy barna rizst! Salátákba is remekül passzol.
Vadrizs – A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy vízi fű magja. Sioux and Chippawa-ból származik. Hosszú, fekete szemű, kissé rágós és diós ízű. Tovább kell főzni, mint az átlagos rizst. Nagyon finom salátákban, levesben, vagy más rizzsel kombinálva. Továbbá nagyon egészséges – magas a protein, B6 vitamin, cink, magnézium tartalma.
Ragadós rizs – Rövid szemű rizs, glutinos tartalma miatt ragadós, kissé nyálkás. Elsősorban Észak-Thaiföldön, Kínában és Japánban termesztik. A hántolt változata fehér, a hántolatlan fekete. Kínai és Thai ételekhez való, de kíváló rizs-alapú sütemények készítéséhez is. A japán fajta kissé kerekebb és apróbb szemű, ezért ideális sushi készítéséhez, de akár tejberizshez és egyébb desszertekhez is.
Amerikai hosszú rizs – Karolinai rizsnek is nevezik, mert South Caroline-ban termeleik. Ez a legnépszerűbb rizs Amerikában. Hasonlít az Európában termelt hosszú szemű rizsre. Főzés után kissé össze tapadnak a szemek (de nem ragadnak) – és mivel nincsen se jellegzetes íze se illata, így Európai ételek mellé kiváló köret.
Opál rizs - Gyors rizsnek vagy félkész rizsnek is nevezik, köznapi néven nem más, mint a zacskós rizs. Ez lehet barna, vagy fehér – hosszú vagy rövid szemű rizs. Hántolás előtt a rizst a héjában félig megpárolják, így nem veszít el annyit a vitaminokból, mint a hántolt rizs. Sokszor B viamint és vasat fecskendeznek a magba. Elkészítése könnyü – maximum 10 percig kell főzni.
Puffasztott rizs – A puffasztott rizst magas hőnyomás alatt párolják. Könnyű és ropogós, kiváló süteményekhez, kekszekhez vagy reggeliként.
Rizspehely - remek édességek készítésehez.
Ajánlott termékeinket itt tekintheti meg >> Gabonák >> Puffasztott termékek >> Pelyhek, müzlik