A legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök
Vizsgálatok szerint sajnos még mindig sok vegyszerrel telített zöldség és gyümölcs kapható a hazai boltokban. Nem egy esetben találtak határérték feletti szennyezettséget vagy tiltott szermaradékot a vizsgálat alá vont élelmiszerekben. A 2009-es adatok szerint a termékek körülbelül fele tartalmazott növényvédő (pl. gyomirtó-, gombaölő-, rovarirtó szer) maradékot, 2%-a határérték feletti mennyiségben. Ezek a különböző vegyi anyagok hosszú távon igen komolyan alá tudják ásni szervezetünk egészségét.
Az EU törekvése 2009-től, hogy kizárja a mezőgazdaságból a rákkeltő, génkárosító, a szaporodási képességeket valamint a hormenrendszert károsító anyagokat. Ám a hatóanyagok nagyjának kivonása csak 2014 után kötelező, így még sok évig lehetnek olyan anyagok is, amelyeket legszívesebben elkerülnénk. Ilyen anyagok például a hormonrendszert is károsító növényvédőszerek, amelyek már egészen kis mennyiségben is károsak lehetnek egy csecsemő vagy egy magzat fejlődésére. Tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a különböző növényvédőszerek hatása nem csak, hogy összeadódhat, de fel is erősíthetik egymást. És sajnos hivatalosan tisztának minősíthetnek egy terméket akkor is, ha hat-hétféle vegyszermradék van benne, de határérték alatt. Így a határértékek sem feltétlenül lehetnek mérvadók, és könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várthoz képest pont ellentétes hatást érünk majd el.
Hazait vagy külföldit?
A vizsgálatokban sok, a termékek közel fele külföldről származó volt (ezen belül nagyobb arányban EU-n kívüli), a többi hazai. A felmérés alapján a gyümölcsök szennyezettebbek voltak, mint a zöldségek, a hazai termékek viszont tisztábbak voltak import társukéhoz képest. És még így is egy 2007-es felmérés szerint a hazai gabonafélék és zöldségek több mint 80%-ában ugyan nem volt kimutatható szermaradék, viszont a hazai gyümölcsök közel felében találtak növényvédőszereket. A behozott gyümölcsök több mint 65%-ában találtak szermaradékot, míg az import zöldségek körülbelül 46%-a volt szennyezett. A legszennyezettebbek az EU-n kívülről jövő termékek, amelyek ráadásul sokszor tartalmaznak az EU-ban már betiltott vegyszermaradékokat is.
Legszennyezettebbek voltak
Válasszunk biztos forrásból származót
Ha mi magunknak nem tudjuk ezeket megtermelni, törekedjünk megbízható termelőtől származó termékeket választani, különös tekintettel a leggyakrabban szennyezett fajtákra. A biót (vagyis az ökológiailag ellenőrzött gazdaságból származó élelmiszereket) is előnyben részesíthetjük, ezek ugyanis nem tartalmazhatnak vegyszermaradványokat.
Megjegyzés: ha már nem is tudhatjuk, hogy eddig "mi mindent ettünk már meg", gondoljunk a különböző tisztító és méregtelenítő kúrákra, készítményekre és módszerekre....!
Forrás:
http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/5761
http://tudatosvasarlo.hu/