Az argánolaj tisztán természetes eredetű termék, amely több mint 100 fontos alkotóelemet tartalmaz, ezek pedig már több száz éve fontos szerepet játszanak a hagyományos marokkói egészségápolásban. Ősidők óta az egészség és s szépség megőrzőjeként tekintenek rá. Az argánolaj több mint 80%-ban tartalmaz értékes telítetlen zsírsavakat (mint az olajsav vagy linolsav), ebben megelőzi az olívaolajat is. Az argánolajban fontos növényi szterolok találhatók, mint például a schottenol és a spinasterol, melyek egészségre kifejtett jótékony hatását jelenleg számos tudományos vizsgálat tanulmányozza. Az olaj természetes antioxidánsokban való gazdagsága révén védi az emberi szervezetet.
100 g Bio-Argánolaj tartalmaz (átlagos összetétel):
Kalória: 3747 kJ/ 896 kca
Fehérje 0 g
Szénhidrátok 0 g ebből cukor 0 g
Zsír 99,5 g ebből telített zsírsavak: 17,5 g
egyszeresen telítetlen zsírsavak: 36 g
többszörösen telítetlen zsírsavak 46 g
Koleszterin <2 mg
Ballasztanyagok 0 g
Nátrium 0,04 g
E-vitamin alfa-tokoferol formájában: 72 mg
(mely a napi ajánlott mennyiség 720%-ának felel meg)
Bővebben az argánolajról:
Az argán fa csonthéjas termésének magjaiból, hidegen sajtolással kinyert olaj az argánolaj. Az argan fa a föld egyik legidősebb fafajtája. A világon egyedül Marokkó délnyugati részén él, ellentmondva a sivatag törvényeinek. Illatos olaja Marokkó folyékony aranyának számít.
Az argánolaj jellemzői:
Ajánlott mennyiség: 3 teáskanál naponta, a kész ételhez fogyasztva.