Tisztított vaj, azaz 99%-os tisztaságú vajzsír az emberi szervezet számára a legjobb zsiradék az indiai konyha alapanyaga ( ghee).
A vaj tartalmaz 80%-ban tejzsírt, 18%-ban vizet, és 2%-ban fehérjéket, amelyek már 120 ºC-on égni kezdenek. A tisztított vajban már nincsenek ezek a nehéz fehérje részecskék, és egészen 190 ºC-ig hevíthető, ami ideális hőmérséklet a sütésre. A ghí semmivel sem összehasonlítható, édes mogyoró ízzel rendelkezik, és sütés közben valamilyen csodás karamellillatot áraszt.
A ghí, azaz a tisztított vaj az emberi szervezet számára legjobb zsiradék:
-magas hőfokon sem ég meg, ezért bármilyen főzési eljárásban alkalmazhatjuk
-növeli a benne elkészített ételek tápanyagértékét
-jól tárolható, nem kell hideg helyen tartani, lezárva „konyhahőmérsékleten” sem fog megromlani
-számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, melyek az idő múlásával csak fokozódnak.
Felhasználási javallat: sütéshez, főzéshez vagy kenyérre kenve
Minőségét szobahőmérsékleten is megőrzi egy évig.
Szilárdság miatt hűtve tárolható.
Kiszerelés: 200g