Fő termékkép

Ár: 975 Ft

Méhviasz lapkák 100g

Kiszerelés: 100 g (9750 Ft/kg)

A méhviasz az évszázados tapasztalatok alapján a legismertebb és legnemesebb állati eredetű viasz, melyből a legkiválóbb természetes kozmetikumok és környezetbarát felületkezelő anyagok készíthetők házilagos körülmények között.

Nem igényel szakértelmet, aki a konyhában elboldogul, bátran fogjon bele elkészítésükhöz.

A tiszta méhviasz csak melegítve (+60°C-on) használható fel, a hozzáadott olaj mennyiségével szabályozhatjuk az anyag képlékenységét. A végtermék állagát, tulajdonságait nagymértékben befolyásolja a felhasznált anyagok keverési aránya.

 

A méhviasz  hatására bőrünk megpuhul és feszessé válik, javul a bőr sejtjeinek regeneráló képessége, baktériumölő hatása van, nyugtatja a bőrt és megakadályozza a gyulladások kialakulását, serkenti a vér keringését, jelentős az antiallergén hatása és az UV elnyelő szerepe.

 

Kozmetikum

mandulaolaj, kókuszolaj és különböző természetes illóolajok, gyógynövények, hozzáadásával, természetes és bőrbarát kozmetikumok készíthetők. A végtermék állagát, tulajdonságait nagymértékben befolyásolja a felhasznált anyagok keverési aránya.

 

Felületkezelő anyag

lenolajkence pl. terpentinolaj és különféle nemesítő anyagok hozzáadásával készíthetünk viaszbalzsamot, amely tökéletes vízlepergető hatásának köszönhetően jól alkalmazható természetes építő- és dekorációs anyagok (fa, parafa, máz nélküli kerámia stb.) nedvesség és szennyeződés elleni védelmére.

 

A legújabb nemzetközi trend szerint azok a kozmetikumok lesznek hamarosan a legnépszerűbbek, amelyeket otthon, saját magunk keverünk ki, és gyorsan el is használjuk azokat. Amire vigyázni kell: a higiénia, a pontos mérés, a termék megfelelő tárolása, majd gyors elhasználása


Méhviasz receptek kozmetikumok készítése házilag:

 

Masszázstömb

1 rész méhviasz
1 rész kókuszvaj vagy kakaóvaj
1 rész illóolajolaj és méz keveréke


Készítés
A méhviasz szobahőmérsékleten teljesen szilárd, a kókusz- és kakaóvaj 25-32°C között olvad, tehát szobahőmérsékleten még épp, hogy szilárd, az olajok pedig teljesen folyékonyak. Megfelelő arányban keverve szobahőmérsékleten szilárd tömböt kapunk, ami test-melegre olvad.
A méhviasz reszeléket tegyük egy fém tálkába és kezdjük el melegíteni alacsony hőfokon, amíg teljesen felolvad. Tegyük bele a kókuszvajat (vagy kakaóvajat) és keverjük el a viaszban, majd tegyük bele az illóolaj és méz keveréket (lehet mandulaolaj is).


A MEGFELELŐ OLAJMENNYISÉG HATÁROZZA MEG A VÉGTERMÉK MEGFELELŐ ÁLLAGÁT.
A magasabb olaj-tartalomtól puhább lesz az egész tömb, ebben az esetben tegyünk hozzá még méhviaszt. Mielőtt kiöntenénk a formába tegyünk egy kísérletet, hogy megfelelő lett e az állaga. Cseppentsünk egy csepp viaszt, hagyjuk megszilárdulni, majd vegyük kezünkbe, ha sikerül felszednünk és csak a kezünkben kezd olvadni sikerrel jártunk, ha nem akkor pótoljuk a szükséges anyagot.

A készterméket öntsük kisebb formákba, ami lehet pl.: jégkockaforma vagy hobbiboltban kapható szappanöntéshez való műanyag forma.
Az elkészült terméket tartsuk száraz hűvös helyen.Körömvirág kenőcs

25 g szárított körömvirágszirom, ha friss ennek használd a kétszeresét,
150 ml hidegen sajtolt napraforgóolaj,
25 g reszelt méhviasz,
1 kiskanál búzacsíra olaj, ami természetes tartósítószer, és a magas E-vitamin tartalma miatt.
Az olajat öntsd, egy befőttes üvegbe majd szórd bele a körömvirágszirmokat. Zárd le és tedd az ablakba. Naponta legalább egy alkalommal rázzuk meg. Három hét után szűrd át. Ezután olvaszd fel a méhviaszt az olajjal együtt.

 

Hidratálókrém

1 evőkanál friss vagy 1 teáskanál szárított körömvirágszirom,
150 ml víz,
20 g méhviasz,
100 ml olívaolaj,
1 kávéskanál glicerin,
30 ml búzacsíra olaj,
2 borágó olaj kapszula,
2 E-vitamin kapszula,
15 csepp tömjén illóolaj.
Öntsd bele egy lábasba a vizet, és add hozzá a körömvirág-szirmokat. Forrald fel, majd fél órán keresztül főzd még tovább. Ezután hagyd kihűlni a főzetet, majd szűrd le. A méhviaszt és az olíva olajat olvaszd fel gőz felett, húzd félre a tűzről, és lassan add hozzá a glicerint és két evőkanálnyit a körömvirág-főzetből. Közben folyamatosan kevergesd. A borágó olaj és az E-vitamin kapszulák tartalmát alaposan dolgozd bele a keverékbe, majd következhet a búzacsíra olaj és a tömjén illóolaj. A kész krémet töltsd tiszta üvegcsébe, és miután teljesen kihűlt fedd le.
Két hónapig eláll.Körömvirágos arctisztító

20 g szárított virágszirom,
10 g kakaóvaj,
20 g reszelt méhviasz,
100 ml mandulaolaj vagy extra szűz olíva olaj.
Vegyél elő egy közepes méretű lábast, önts bele kétujjnyi vizet, majd szórd rá az edény szájára illő rozsdamentes fémtálra először a virágszirmokat, majd a többi alapanyagot is. Lassú tűzön néha keverd meg, és várj, míg a kakaóvaj és a méhviasz teljesen felolvad. Ha megtörtént, 5 percig főzd tovább, szűrd le, és kevergesd, míg kicsit hűl. Öntsd bele egy tiszta üvegbe és zárd le, de csak akkor, amikor teljesen kihűlt. 6 hónapig eláll.

 

Környezetbarát és természetes felületkezelő anyag a méhviasz.


Felületkezelő anyag:

Lenolajkence, terpentinolaj és különféle nemesítő anyagok hozzáadásával készíthetünk viaszbalzsamot, amely tökéletes vízlepergető hatásának köszönhetően jól alkalmazható természetes építő- és dekorációs anyagok (fa, parafa, máz nélküli kerámia, stb.) nedvesség és szennyeződés elleni védelmére.

A végtermék állagát, tulajdonságait nagymértékben befolyásolja a felhasznált anyagok keverési aránya. Annak érdekében, hogy tökéletes felületi védelmet lehessen elérni, a méhviaszos kezeléshez előzetes alapozó olajozás, illetve igény szerinti színezés szükséges. A méhviasz természetes felületkezelő anyag, minden nyers fafelületre felhordható kültéren ill. beltérben is.


Beltéri felhasználás: Bármilyen típusú fabútorzat, fa nyílászárók (ablakok, beltéri-, kültéri ajtók), fa lépcsőlapok, korlátok, hajópadlók, parketták, fa tartószerkezetek kezelésére.
Parafa felületek: padló- és falburkoló lapok, tapéták, ipari tekercsek, hő- és hangszigetelő lapok, stb.
Kültéri felhasználás: Kerti bútorok, fa padlózatok, építési- és egyéb faszerkezetek kezelésére.

 

 

Alkalmas gyertya készítésre, tojásírókázásra, batikolásra

A méhviasz lapokból tekeréssel készíthetünk gyertyákat. KÉZMELEG méhviasszal tudunk dolgozni. A lap melegítése történhet hajszárítóval, ami csupán pár másodperc lehet. Ez jót is tesz a kissé megfakult lapnak, hiszen visszanyeri szép élénk színét. Fogjunk egy a tervezett gyertya méreténél 1-2 centivel hosszabb kanócot. Helyezzük a lap egyik szélére, majd kezdjük el a tekerést. A tekerést egyenes, kemény felületen, óvatosan, egyenletesen végezzük. Ha végigtekertük, néhányszor sodorjuk meg a gyertyát, hogy a vége is rögzüljön, nincs szükség ragasztásra, vagy olvasztásra, nem fog széttekeredni. Hogy érdekesebbé tegyük a gyertyánkat vághatunk féltrapéz formát, ekkor lefelé szélesedő gyertyát kapunk, vagy akár több színből is készíthetjük a gyertyát. Tehetünk rá viaszlapokból kivágott formákat, díszeket, masnit, stb. A lapok kiválóan alkalmasak virágok, egyéb formák kialakítására, csak a képzelet szab határt!