FejlécképFejlécképFejléckép
Meridián Biobolt webáruház Kövess minket aközösségi médiában is! Facebook Googel+ YouTube Twitter

Hírlevél feliratkozás Ajándék ötletek Videók

TOP 10

No. 3

Bioextra Echinacea csepp 50 ml

1.210 Ft

 

No. 4

Jó közérzet C-vitamin 1000 mg 30 db

595 Ft

 

No. 5

Crystal Silver 500 ml

2.950 Ft

 

No. 6

BioTech USA One a Day tabletta 100 db

3.490 Ft

 

No. 7

Ökonet (Biocom) Grapefruitmag kivonat 30 ml

4.195 Ft

 

No. 8

Dr. Steinberger Multi-Fit Ivólé 750ml

1.395 Ft

 

No. 9

Bonavini Lapacho tea 100 g

610 Ft

 

No. 10

Ganoderma + Shiitake instant tea 20 tasak

1.010 Ft

 


Vegetáriánusok kaviárja


A lencse (Lens culinaris) több, mint 11 000 éve ismert zöldségnövény. A közel-keletről származik, manapság legnagyobb mennyiségben Ázsiában és a Földközi-tenger partjainál termesztik.

A lencse, a borsó és a bab rokona, étrendi hatása jobb, mint divatosabb testvéreié: könnyebben emészthető, nagy mennyiségű szabad aminosavat (lizint) tartalmaz, a zöldségekhez képest magas az energiatartalma (1436 kJ, 342 Kcal/100 g), jelentős mennyiségű szénhidrátot (53 g/100 g) és vitaminokat nyerhetünk fogyasztásával. Értékes folsavforrás, ugyanis 1 csésze lencse a napi folsavszükségletünk 90%-át fedezi.

A lencse magja lehet barna, sárga, narancs, zöld vagy fekete színű. A barna lencse Európában használatos, míg a narancs és a fekete színű lencse a közel-keleti és az indiai ételek alkotóeleme.


A fekete beluga lencse nevét a legjobb minőségű fekete kaviárról kapta. Proteinben, rostokban és ásványi anyagokban gazdag, főként a vas- és a magnéziumtartalma magas. Egy kevés B-vitamint is tartalmaz. Jelentős antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben. Tápanyag összetételének köszönhető egészségvédő hatása mellett, mint minden más lencse, a beluga is rendelkezik enyhe béltisztító hatással.

A fekete lencse glikémiás index: 30. Enyhén fűszerezve, nem túlfőzve tökéletesen illeszthető a diétás, fogyókúrás étrendekbe. Feszes héjának köszönhetően nem esik szét főzés közben, az íze fűszeres, aromás, enyhén diós ízre emlékeztető, ezért köretekhez, salátákhoz, hidegtálakhoz ideális, de különleges alapanyag leveskehez is.

Főzés előtt nem kell beáztatni, a lencsék közül a beluga lencse a legapróbb szemű, gyorsan megfő. Köménymaggal és szerecsendióval megbolondítható, de babérlevéllel és sóval fűszerezve is kiváló. Főzési ideje: kb. 20-30 perc.

 

Fekete lencse főzelék

Hozzávalók (3 adag)


Elkészítés

Tegyük fel főni a lencsét a kissé megsózott vízben. Forrás után fedő alatt és lassú tűzön rotyogtassuk annyi ideig, míg majdnem teljesen megfő. Adjuk hozzá a fokhagymát a gyömbért, a garam masalát, a paradicsomszószt és a chilit. Öntsük bele a natúr joghurtot, forraljuk össze még egyszer, és vegyük le a tűzről. Ellenőrizzük az ízesítést, és ha kívánkozik még bele valamiből, akkor pótoljuk.

Ha levesre vágytunk, el is készült. Ha főzelékre, akkor osszuk el kétfelé a levest, az egyik felébe keverjük a lisztet, és botmixerrel pürésítsük. Hogyha nem szeretnénk túl csípősre a főzeléket, akkor figyeljünk arra, hogy a chilit egészben hagyjuk.

Öntsük vissza a levesbe, keverjük jól össze és hirtelen forraljuk fel. A sűrítést a joghurt hozzáadásával egyszerre is megtehetjük, úgy egy alkalommal kevesebbszer kell összeforralnunk.

Tálaláskor díszítsük a főzeléket natúr joghurttal, vagy chilivel. Laktató étel zöldség- és gabonafasírtokkal.

 

<<< vissza