FejlécképFejlécképFejléckép
Meridián Biobolt webáruház Kövess minket aközösségi médiában is! Facebook Googel+ YouTube Twitter

Hírlevél feliratkozás Ajándék ötletek Videók

TOP 10

No. 3

Bioextra Echinacea csepp 50 ml

1.470 Ft

 

No. 4

Jó közérzet C-vitamin 1000 mg 30 db

875 Ft

 

No. 5

Crystal Silver 500 ml

2.995 Ft

 

No. 6

BioTech USA One a Day tabletta 100 db

3.490 Ft

 

No. 7

Ökonet (Biocom) Grapefruitmag kivonat 30 ml

4.195 Ft

 

No. 8

Dr. Steinberger Multi-Fit Ivólé 750ml

1.395 Ft

 

No. 9

Bonavini Lapacho tea 100 g

610 Ft

 

No. 10

Ganoderma + Shiitake instant tea 20 tasak

1.010 Ft

 

TERMÉSZETES NAPVÉDŐ OLAJOKNövényi olajok, melyek természetes védelmet biztosítanak

 

A kutatások során azt tapasztalták, hogy nagyszámú olaj képes biztosítani az UV sugárzás elleni megfelő védelmet. Sok természettel foglalkozó szakember úgy véli, hogy ezek a természet rendszerének vagy a fenntarthatóség elvének részei. A Nap biztosítja a növénynek szükséges energiát, míg a növények ezt visszaadják olaj, élelem, üzemanyag vagy más fontos anyag formájában úgy, hogy az élő organizmusok képesek legyenek az(oka)t hasznosítani. A régmúlt idő embereinek az olajokon kívül semmilyen más forrásuk nem volt a napsugárzás elleni védelemre.

 

 

Makadámia olaj

 

A makadámiát a "királyok diója" néven ismerték. Olajáról tudjuk, hogy tulajdonságai majdnem egyeznek a sebummal. A sebumot a sebum mirigy állítja elő, hogy védje a kiszáradástól, és vízállóvá tegye bőrünket és hajszálainkat. Figyelje meg, hogy a víz nem képes a bőr pórusain áthatolni, még akkor sem, ha vizesek vagyunk. Tesztek során megállapították, hogy a makadámia olajat kívülről alkalmazva a bőr nagyarányban elszívja, és így biztosítja a védelmet a leégés ellen. Napvédő krém összetevőként SPF 6 értékű.

 

 

Kendermag olaj

 

Az olajat a kendermagból vonják ki, melyről azt mondják, hogy nagyon hasonlít a test természetes lipidjeihez. A lipidek molekuláris összetevők, fontos szerepük van a sejtek növekedésében, magas széndixoxid és hidrogéntartalmuk miatt. A lipidek nehezen keverednek a vízzel, mivel tulajdonságuk inkább a zsírokhoz kapcsolódnak. Napvédőként könnyen felszívódnak a bőrben, melyet esszenciális zsírokkal, esszenciális aminosavakkal és más tápanyagokkal táplálnak. Ezekre, mint fő protein összetevőkre, a bőr, fogak, körmök és haj megfelelő keratin fejlődése miatt van szükség. A kendermag olaj SPF értéke 6.

 

 

Jojoba olaj

 

Folyékony viasz. A makadámia olajjal egyezően tulajdonságai hasonlóak a bőr természetes olajával, a sebummal. Napkrém összetevőként a bőr természetes testápolója, és myristsav (zsírsav, mely a növényi olajokban természetes formában van jelen) összetevőjével gyógyít és gyulladást gátol. SPF értéke 4.

 

 

Szezámmag olaj

 

A szezámmag olaj 20% proteint és 50% lipidet, mely tocopherolt (E-vitamin), tartalmaz. A tocopherol stabil antioxidáns mechanizmust biztosít, eltünteti a szabadgyököket. Az UV sugarakról azt mondják, hogy képesek aktíválni a bőrsejtekben a szabadgyökök kibocsájtását. A stabil karakterisztika azt jelenti, hogy nem bomlik le könnyen a Nap UV sugárzása következtében vagy tárolás közben. Napkrém összetevőként SPF 4 értékű.

 

 

Szőlőmag olaj

 

Gazdag oligometrikus proanthrocyanidinekben, vagyis OPC-ben. Hasonlóak, mint a szezámmag olaj összetevői. "Levadásszák" az öregedést okozó szabadgyököket, azzal a céllal, hogy azok eltávozzanak a testből. Tanulmányok mutatják, hogy a {szőlőmag olajában} levő OPC hússzor hatásosabb antioxidánsként a szabadgyökök megsemmísítésében, mint a C-vitamin. Antioxidáns tulajdonságai biztosítják a sejtek öngyógyítását is, amely fontos, amikor a bőrt a napsugár UV sugarai érik. Napkrém összetevőkben SPF 4 értékű.

Avokádó olaj

 

A gyümölcsöt magas tápérték tartalma miatt már az asztékok is becsben tartották. Az {avokádó olaj} gazdag A, B, D és E vitaminban, zsírsavakban és lecithinben. Igen gyorsan elszívja a bőrszövet, táplálékot biztosít a bőr hidratálásához és regenerálja a bőr külső rétegét, az epidermist. Az avokádó olaj napkrém összetevőkben SPF 4 értékű.

 

Málnamag olaj

 

Kiváló bőrnedvesítő és bőrhidraltáló, alfa és gamma tocopherol (E-vitamin) formában. A málnamag olaj magas A vitamin koncentrációt és zsírsavakat tartalmaz. Napkrém összetevőkben SPF 4 értékű.

 

Kókuszolaj

 

A trópusi országokban bőségesen használják, kókuszvajként is. Ha az olajkivonatot a száraz kókuszhúsból vonják ki (szűrik), finomított kókuszolajnak nevezik. Az organikus, hidegen préselt kókuszolaj tiszta, gazdag zsírsavakban és hidratáló összetevőkben. Antibakteriális, gombaellenes és fertőzésgátló tulajdonságú. Ideális napvédő összetevőként magasan stabil karakterisztikája, és igen hosszú eltarthatósági ideje miatt. Napvédő tulajdonsága SPF 2 értékű.


Shea- és kakaóvaj

Léteznek más természetes összetevők, melyek a natúr olajokhoz hasonló gyógyító és védő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen például a shea- és a kakaóvaj.

A Shea vaj természetes és ideális napvédőszer, SPF 6 értékkel. Az afrikai kontinens karité vagy mangofolia fáiból származik. A kontinens napfénynek kitettsége miatt a shea vajat széleskörben és hatásosan használják más olajak helyett a Nap sugarai elleni védelemben. A felsorolt kiegészítve nagyon sok napvédő termék alapanyaga a kakaóvaj. Szintén kiválóan használható bőrünk védelme érdekében. SPF 4 értékű.

 

Rövid áttekintés a napvédő krémekről

 

Ha a Nap természetes sugarai olyan veszélyesek, hogyan védekeztek régebben?

Az ősi egyiptomiak a sivatagi erős napsugárzás ellen hatásosan védték bőrüket.

 

Az 1920-as években indult el világhódítő útjára a barnító mozgalom, melyet a divattervező Coco Chanel kreált. Évekkel később kezdődött a napvédő termékek gyártása, mely hatalmas üzletággá vált. A kutatók elkezdték vizsgálni a különböző összetevőket és szintetikus formulákat, hogy megtalálják a választ a leghatásosabb védelemre. A tapasztalokat annak az eljárásnak a kidolgozása követte, mellyel mérhetővé vált az egyes termékek ultraviola sugárzás (UVR) elleni védelme. A mértékegységet ma SPF (magyarul napvédő faktor) néven ismerjük.

 

Az utóbbi években azonban a veszélyes kémiai anyagok emberi bőrön mért hosszútávú hatásai váltak a bőrdaganat, ismert néven melanoma egyik okozójává. Ugyanakkor azt is megállapiították, hogy a legtöbb napvédő szerben a megfelelő UV sugárzás elleni védelem hiánya szintén bőrtumorokat okoz(hat).

 

A kutatók folyamatos erőfeszítésekkel próbálnak biztonságosabb ultraviola sugárzás elleni védelmet fejleszteni, melynek során az ősi papirusz és sírfeliratokat is vizsgálják. Ehhez fordításokat is felhasználnak. Azt próbálják megfejteni, hogyan védték bőrüket az ősi egyiptomiak a veszélyes napsugárzás ellen.

 

Mi az SPF?

 

A SPF (napvédő faktor) érték azt mondja meg, hogy a napvédő termék használatával hányszor 20 percet tölthetünk a Nap ultraviola B sugaraitól védve. A védelem természetes függ az egyén bőrtipusától és a sugárzás mértékétől.

 

Érdekesség, hogy kiválóan lehet barnulni vízparthoz közel árnyékban. A D-vitamin képződéshez teljes mértékben hozzájárul a szemünkön keresztül, árnyékos helyen. Napszemüveggel és napvédő tejjel, krémmel saját egészsége elleni merényletet követ el.

 

Kerülje nyáron 11 és 14-15 óra között a közvetlen napfényben napozást!

 


Hogyan készítsünk organikus napvédő krémet?

 

Hozzávalók:

70 ml szezámolaj

40 ml kókuszolaj

1 evőkanál búzacsira olaj

50 ml méhviasz

120 ml desztillált víz

2 evőkanál cinkoxid

 

Helyezzen egy duplafalú tálat közepesen meleg sűtőbe. Keverje össze a szezám és kókusz olajat, valamit a méhviaszt a tálban és melegítse közepes hőmérsékletűre. Zárja el a fűtést és adja hozzá a desztillált vizet. Keverje a mixerrel, amíg az összetevők finoman krémessé válnak. Adja hozzá a cinkoxidot és a búzacsira olajat. Öntse a krémet üvegbe és hagyja összeállni. A cinkoxid - sokan mérgezőnek ismerik - teljesen biztonságos, nem szívja fel a bőre.

 


Napozás utáni krém házilag

 

A recept nem védi bőrét a napsugarak ellen, azonban napozás után táplálja és kondincionálja, azonnal minimálisra csökkenti a kellemetlen tüneteket és a hosszútávú bőrkárosodást.

 

A rózsaolaj az intenzív napozás utáni hidraltálásra kiváló. segít a bőr természetes elasztikusságát javítani. A jojoba olajat nagyon könnyen elszívja a bőr és puha, finom, sima alapot képez a make-up-hoz.

 

Hozzávalók:

50ml jojoba oil

7 csepp tiszta rózsa illóolaj (akinek van)

3 csepp tömjén illóolaj

5 ml búzacsira olaj

 

Rázza össze az összetevőket egy színes üvegben. Pici mennyiséget alkalmazzon, és finoman masszírozza a bőrébe.

 

 

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap

http://www.jomtom.hu/termeszetes-napvedo-olajok

 


<<< vissza