FejlécképFejlécképFejléckép
Meridián Biobolt webáruház Kövess minket aközösségi médiában is! Facebook Googel+ YouTube Twitter

Hírlevél feliratkozás Ajándék ötletek Videók

TOP 10

No. 3

Bioextra Echinacea csepp 50 ml

1.470 Ft

 

No. 4

Jó közérzet C-vitamin 1000 mg 30 db

875 Ft

 

No. 5

Crystal Silver 500 ml

2.995 Ft

 

No. 6

BioTech USA One a Day tabletta 100 db

3.490 Ft

 

No. 7

Ökonet (Biocom) Grapefruitmag kivonat 30 ml

4.195 Ft

 

No. 8

Dr. Steinberger Multi-Fit Ivólé 750ml

1.395 Ft

 

No. 9

Bonavini Lapacho tea 100 g

610 Ft

 

No. 10

Ganoderma + Shiitake instant tea 20 tasak

1.010 Ft

 

Teafajták


Tea néven rendszerint különböző főzeteket értünk a teacserje szárított leveleiből. Különböző fajtái és feldolgozási módjai révén a tealevelekből egészen különleges teákat kapunk. Ezek sok tulajdonságukban ugyan különböznek egymástól, de abban megegyeznek, hogy zamatos, illatos, serkentő hatásúak.

A tea melegségével és könnyedségével serkenti az egész testet és frissíti az elmét. A tea őshazája Kína és India ahol az emberek már több ezer éve isznak teát. A tea ivás az emberiség egyes időszakaiban és egyes kultúrákban különösen fontos szerepet kapott. Japánban még ma is szertartásos keretek között fogyasztják a zöld teát. Angliában pedig fontos kisérője a teázás az étkezéseknek és a társasági életnek.

Európa a XVII. században ismerte meg a teát, amikor az első szállítmány megérkezett egy holland vitorláson. A hosszú szállítás miatt sokáig luxuscikknek számított, majd a XVIII. század során vált olcsóbbá, és nőtt meg a népszerűsége is.


Hogyan készül a tea?
A tea gyártási folyamata fajtánként eltérőek lehetnek, de általában négy szakaszból állnak: hervasztás, fonnyasztás, fermentáció (erjesztés), szárítás. Ezután történik a tealevelek válogatása és minősítése.
 

Teafajták
A teafajtákat, több szempont szerint lehet osztályozni. A tealevelek utómunkálatainak figyelembevétele alapján (fermentációs folyamat lezajlása szerint), öt nagy teafajtát lehet meghatározni: fehér, sárga, zöld, vörös és fekete tea.

Teafajták

Fehér tea Kínában a fehér tea Imperial néven is ismert, azaz: császári, mivel a fehér tea Fehér teafogyasztása több, mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A fehér tea természetes antioxidáns tartalma a zöld teában található mennyiség kétszerese. Ezek közömbösítik a káros szabad gyököket, s ez által gátolja a sejtek öregedését. A fehér tea rákmegelőző hatású, mivel flavonoid tartalma megakadályozza a sejtburjánzást. A rendszeres fehér tea fogyasztók ritkábban kapnak szívinfarktust, kisebb mértékben szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben. Vérnyomáscsökkentő hatású, továbbá koleszterincsökkentő és érelmeszesedést gátló.

Sárga tea
A sárga teák nem fermentáltak és nevüket a kész főzet színéről kapták. A sárga teát véletlenül fedezték fel a zöld tea készítése közben. Észrevették, hogy ha a leveleket gyúrás és csavarás után nem szárítják meg idejében, akkor sárga színt vesznek fel. Tehát előállítása nagyon hasonló a zöld teákéhoz, egy kis lépésben mégis különbözik. A sárga teák esetében fonnyasztás fázisa kimarad, helyette egy rövid sütési folyamat következik. Ezzel megakadályozzák a gyors fermentációt.

Zöld tea
A zöld tea készítésekor az erjesztés fázis elmarad, így születik a különleges aromájú, világos/aranyzöld színű zöld tea. A zöld tea anyagcsere-serkentő, Zöld teas így zsírégető hatású. Nem véletlen, hogy Kínában és Japánban nem csak italként fogyasztják a tea zöld fajtáját, de ételekbe keverve csökkentik általa az elhízás veszélyét. A zöld tea minnél öregebb annál értékesebb, többnyire tömbökben vagy golyó formájában kapható. Feldolgozása alatt több lépésben párolják ettől lesznek a levelek csavartak és sodortak, a cél víztartalom kivonása a levelekből. Ezzel az eljárással megmaradnak a természetes enzimek (polifenol) és antioxidánsok, melyek a fermentálással károsodnának, elvesznének.

Vörös tea
A vörös tea részlegesen van erjesztve, fekete és zöld tea között áll mind ízben, mind színben. A vörös teák tónusában sötétbarna vagy sötétvörös színű, erős átható aromájú tea. A vörös tea készítésekor a fermentációs folyamatot félbeszakítják, amikor a tealevél közepe még fermentálatlan, de a végei már teljesen fermentáltak. A vörös teák nagy részét Indiában termesztik.

Fekete tea A fekete tea egyfajta erjesztett tea, amely zöld teából készül. A különbség nem csak felszíni. A betakarítást követően, az erjesztés során a levelek kémiai reakción mennek keresztül, oxidálódnak. A fekete tea ízében már a nevéhez méltó, az első csésze rendkívül keserű, mintha gyógyszert innánk, a következőek már kevésbé erősek. A fekete teák megkülönböztető jegye tehát, hogy szinte kortyonként változik az íze, ugyanakkor egy hűvös és állandóan keserédes ízt hagy maga után.


A teák hagyományos elkészítése
A teát úgy készítjük, hogy a vizet kezdődő forrásig melegítjük, a hosszabb forralás ugyanis nem előnyös. A hosszú ideig forrón tartott ún. bojler-víz kedvezőtlenül befolyásolja az ital minőségét.  A főzésre szolgáló edényt sohase használjuk más célokra, csak tea főzésére. Legjobb a porcelánból készült kanna vagy jénai üvegből készült, ill. zománcozott teáskanna. Alapvető szabály, hogy a teát sohasem szabad főzni, forralni, hanem csak forró vízzel leönteni.  A teáskannába beleszórjuk a teát, amelyet kevés forró vízzel leöntünk, hogy a tealevelek szétnyíljanak. Csak ezután öntünk hozzá a többi forralt vizet, majd a kannát lefedjük, és 3-5 percig állni, kilúgozódni hagyjuk, azután leszűrjük, és felszolgáljuk. A hosszabb ideig tartó állás, kilúgozódás nem előnyös, mert túl sok fanyar ízű csersav oldódik ki a levelekből.

Az ital erőssége nem az áztatás idejétől, hanem a felhasznált tea mennyiségétől függ. A fekete tea összehúzó, fanyar hatását lágyítja a tej vagy a tejszín, testesebbé teszi az italt. Általánosságban elmondható, hogy decinként egy gramm teafű szükséges az áztatáshoz, ám ez függ a víz minőségétől is. Teakészítéshez ideális a 10-es keménységű víz. Az ennél keményebb vízhez robosztusabb teát válasszunk (pl. Earl Grey), vagy több teafüvet használjunk, esetleg tapasztalati úton kísérletezzük ki az optimális áztatási időt. A csapvizet érdemes szűrni, így elkerülhető az elkészített tea felületén idővel megjelenő filmszerű bevonat is.

 

A teák hagyományos elkészítése


Hány fokos vízzel forrázzuk és meddig áztassuk a különböző teákat?

  • Zöld tea: 85-90 fokos vízzel, 0,5-2 perc áztatás, többször forrázható.
  • Fehér tea: 80-85 fokos vízzel, 2-4 perc áztatás.
  • Sárga tea: 90 fokos vízzel 0,5-2 perc áztatás.
  • Oolong tea: 80-85 fokos vízzel, 2-3 perc áztatás, többször forrázható.
  • Fekete tea: 95 fokos vízzel, 2-4 perc áztatás.
  • Gyógynövényteák: 95 fokos vízzel 10-15 perc áztatás.
  • Gyümölcsteák: 95 fokos vízzel 15 perc áztatás, ha tovább marad bent, attól csak ízletesebb lesz a tea.
  • Maté tea: 75 fokos vízzel, 2-3 perc áztatás.
  • Rooibos tea: 95 fokos víz, 3-6 perc áztatás.


Ételek és teák párosítása
A Zöld tea kiváló halak, tengeri herkentyűk, gyümölcsök, saláták, baromfi mellé. Ezen kívül sültek, panírozott ételek mellé ajánlott, mert segíti a nehéz, olajos ételek emésztését. Az Oolong tea mindenféle halhoz, tengeri herkentyűhöz. Az erősebben erjesztett oolong teák baromfihoz, vadhoz, grillezett húsokhoz illenek. A Fekete tea karakteresebb ételek mellé fogyasztható. Rendkívüli élményt nyújt édességek mellett, csokoládé, csokoládékrémes sütemények kiegészítőjeként.


Ajánlott termékeinket itt tekintheti meg  >> Teák

 

<<< vissza