FejlécképFejlécképFejléckép
Meridián Biobolt webáruház Kövess minket aközösségi médiában is! Facebook Googel+ YouTube Twitter

Hírlevél feliratkozás Ajándék ötletek Videók

TOP 10

No. 3

Bioextra Echinacea csepp 50 ml

1.470 Ft

 

No. 4

Jó közérzet C-vitamin 1000 mg 30 db

875 Ft

 

No. 5

Crystal Silver 500 ml

2.995 Ft

 

No. 6

BioTech USA One a Day tabletta 100 db

3.490 Ft

 

No. 7

Ökonet (Biocom) Grapefruitmag kivonat 30 ml

4.195 Ft

 

No. 8

Dr. Steinberger Multi-Fit Ivólé 750ml

1.395 Ft

 

No. 9

Bonavini Lapacho tea 100 g

610 Ft

 

No. 10

Ganoderma + Shiitake instant tea 20 tasak

1.010 Ft

 

Szupertáplálékunk a méz

 

A méz a virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja.

 


A méz jelentősége

Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz és propolisz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén.

 

Tápanyagtartalom 100 g-ban

Energia 304 kcal   1272 kJ

Szénhidrátok    

82,4 g

- Cukrok  82,12 g

 

- Rost  0,2 g  

 

Zsír

0 g

Fehérje

0,3 g

Víz

17,10 g

Riboflavin (B2-vitamin)  0,038 mg  

3%

Niacin (B3-vitamin)  0,121 mg  

1%

Pantoténsav (B5-vitamin)  0,068 mg 

1%

B6-vitamin  0,024 mg

2%

Folsav (B9-vitamin)  2 μg 

1%

C-vitamin  0,5 mg

1%

Kalcium  6 mg

1%

Vas  0,42 mg

3%

Magnézium  2 mg

1% 

Foszfor  4 mg

1%

Kálium  52 mg  

1%

Nátrium  4 mg

0%

Cink  0,22 mg

2%

 

 

 

 

100 g-ra (kb. 5 evőkanál) levetítve
A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis

 

 

A legfontosabb mézfajták Magyarországon

  • Vegyes virágméz: Ha a mézben egyik növényfaj virágpora sincs túlsúlyban, akkor a méz vegyes virágméz. Színe, íze az összetevőktől függ. Például a gyümölcsfák és a szolidágó mézének keveréke világossárga, és gyengéd ízű.
  • Repceméz: A repceméz gyorsan kristályosodik, színe fehér vagy elefántcsontszín. Íze karakteres.
  • Akácméz: Világos-aranysárga, sokáig folyékony marad. Íze enyhe, kellemes.
  • Napraforgóméz: Világossárga-narancssárga, gyorsan kristályosodó. Íze erőteljes, jellegzetes.
  • Hársméz: Világoszöld, néha sárga. Nagyon édes, gyümölcsös, enyhén mentás. Lázcsillapításra, meghűlésre, nyugtatásra alkalmas.
  • Szelídgesztenyeméz: Vörösesbarna, hónapokig folyékony. Íze erőteljes. Jó hatású a szív- és érrendszerre. Mivel Magyarországon kevesen ültetnek gesztenyét, ezért ez a méz egyre ritkábbá válik.

 

 

A méz tárolása

A méz lehet folyékony, vagy szilárd, részben kristályos. Vannak gyorsan folyó mézek is, azonban ha a méz túlságosan is folyós, akkor az a vizezés gyanúját veti fel. A méz kristályosodásának sebessége a hőmérséklet mellett a tartalmazott cukrok arányától is függ. A tiszta akácméz akár 30 évig is folyékony maradhat, de már a kisebb szennyeződések miatt akár hetek, vagy napok alatt is megszilárdulhat. A megkeményedett méz óvatos melegítéssel újra folyékonnyá tehető. Legfeljebb 35°C-ig szabad melegíteni, ugyanis a 40 Celsius fok fölé hevített méz enzimtartalma lebomlik. Magas cukor- és alacsony víztartalma miatt a méz megfelelő körülmények között sokáig eltartható, és a mikroorganizmusok sem tudnak benne szaporodni.

 

A tároláshoz való edénynek nem jó a fa, mert a méz tönkreteszi. A fémek közül jó az alumínium, és a fehér bádog. A mézet lehetőleg sötét, száraz, semleges szagú környezetben tároljuk. Higroszkópossága miatt magába szívja a vizet, felhígul és megerjed. A szaganyagokat is magába szívja, elveszítve eredeti ízét és zamatát. A legkedvezőbb a tárolására a 14 Celsius fok, és a 60 százalék páratartalom.

Forrás: wikipedia

 

Mézek a webáruházban >>


<<< vissza