FejlécképFejlécképFejléckép
Meridián Biobolt webáruház Kövess minket aközösségi médiában is! Facebook Googel+ YouTube Twitter

Hírlevél feliratkozás Ajándék ötletek Videók

TOP 10

No. 3

Bioextra Echinacea csepp 50 ml

1.470 Ft

 

No. 4

Jó közérzet C-vitamin 1000 mg 30 db

875 Ft

 

No. 5

Crystal Silver 500 ml

2.995 Ft

 

No. 6

BioTech USA One a Day tabletta 100 db

3.490 Ft

 

No. 7

Ökonet (Biocom) Grapefruitmag kivonat 30 ml

4.195 Ft

 

No. 8

Dr. Steinberger Multi-Fit Ivólé 750ml

1.395 Ft

 

No. 9

Bonavini Lapacho tea 100 g

610 Ft

 

No. 10

Ganoderma + Shiitake instant tea 20 tasak

1.010 Ft

 

Mit tegyünk, hogy ételeink ne veszítsenek vitamintartalmukból? 

 

 

Az ételek elkészítése, tárolása, főzése és sütése könnyen tönkre teheti a bennük lévő vitaminokat, ezért jó ha tudjuk az alábbiakat:

 

  • Ha hosszabb ideig áztatjuk a friss zöldség- és főzelékféléket, nem pedig csak megmossuk, akkor veszítenek C- és B-vitamin tartalmukból.

Mit tegyünk, hogy ételeink ne veszítsenek vitamintartalmukból?

  • A legrövidebb főzési időtartam és a legkevesebb víz okozza a legkevesebb kárt a tápanyagokban. A erősen barnára sült, ropogós, pirított ételek kevesebb vitamint tartalmaznak.
  • A salátákat közvetlenül fogyasztás előtt célszerű frissen elkészíteni, mert a felvágott és állni hagyott zöldségek és gyümölcsök mind veszítenek a vitaminjaikból.
  • Éles késsel aprítsuk és vágjuk a friss zöldségeket, mert ellenkező esetben a roncsolással az A- és a C-vitamin elbomlik.
  • Rézedényben való főzés tönkreteheti a C-és E-vitamin, valamint a folsav tartalmat. Rozsdamentes acélból vagy üvegből készült, valamint zománcozott edényekben főzve őrízhetjük meg a legjobban ételeink tápértékét. A vasedénynek is vannak ugyan előnyei, de a C-vitamint tönkre teszi.

 

Rézedény

  • Az üvegtartályban tartott tej és a fénynek kitett kenyér egyaránt veszíthet riboflavin, A-, és D-vitamin tartalmából, hacsak nem tartjuk fénytől védett helyen.
  • Ne tároljuk hetekig a friss gyümölcsöt és zöldséget a hűtőben. Jó tudni pl. hogy a fagyasztott zöldbab vitamintartalma nagyobb, mint az egy hétig hűtőben tárolté.
  • A saláta durvább, külső leveleiben több a kalcium, a vas és az A-vitamin, ezért azt is jó ha lehetőség szerint felhasználjuk. A brokkoli leveleiben több az A-vitamin, mint a virágbimbókban és a szárban.
  • A zöldségeket és a gyümölcsöket, amint haza értünk, tegyük azonnal hűtőszekrénybe.
  • Ne olvasszuk ki a lefagyasztott zöldségféléket főzés előtt. Minden fagyasztott élelmiszer több vitamint ad, ha a tasakjában meg lehet főzni. A konzervekkel szemben a fagyasztott élelmiszereket részesítsük előnyben.
  • Több a vitamin a barna rizsben, mint a fehérben. A fehér rizsek közül pedig a fényezetlen félig főzöttben több a vitamin a fényezetthez képest.
  • A burgonyát héjában célszerű sütni, főzni, hogy minél több vitamint kapjunk meg belőle.

zöldségek

  • Jó ha felhasználjuk a bennük maradt tápanyagok miatt a zöldségek és főzelékek főzőlevét levesek elkészítéséhez, a húslét mártásokhoz, a gyümölcskonzervek szirupját desszertekhez.


<<< vissza