FejlécképFejlécképFejléckép
Meridián Biobolt webáruház Kövess minket aközösségi médiában is! Facebook Googel+ YouTube Twitter

Hírlevél feliratkozás Ajándék ötletek Videók

TOP 10

No. 3

Bioextra Echinacea csepp 50 ml

1.470 Ft

 

No. 4

Jó közérzet C-vitamin 1000 mg 30 db

875 Ft

 

No. 5

Crystal Silver 500 ml

2.995 Ft

 

No. 6

BioTech USA One a Day tabletta 100 db

3.490 Ft

 

No. 7

Ökonet (Biocom) Grapefruitmag kivonat 30 ml

4.195 Ft

 

No. 8

Dr. Steinberger Multi-Fit Ivólé 750ml

1.395 Ft

 

No. 9

Bonavini Lapacho tea 100 g

610 Ft

 

No. 10

Ganoderma + Shiitake instant tea 20 tasak

1.010 Ft

 

Milyen szempontok szerint válasszunk olívaolajat?


Mi a különbség az extra szűz, a szűz és a tiszta olívaolaj közöttt?

Az olívaolaj annál jobb minőségű, minél alacsonyabb a savtartalma. Az extra szűz olívaolaj (maximum 1% savtartalmú) érett, hibátlan olívabogyókból készül. Szüretelés után rögtön hidegen sajtolják, elkerülve ezzel a minőségromlást. A hidegen sajtolás azt jelenti, hogy az olajat az eljárás során nem teszik ki 27 Celsius foknál magasabb hőmérsékletnek. A melegebb környezet növeli ugyan a terméshozamot, de rontja az ízt és az olaj minőségét.

A szűz olívaolajat (maximum 8% savtartalmú) ugyanezzel az eljárással készítik azzal a különbséggel, hogy a bogyókat kevésbé gondosan kezelik és sajtolják, ami magasabb savtartalmat eredményez.

A sima olívaolaj általában gyengébb minőségű finomított olívaolaj, és a második vagy harmadik préselésből származó szűz olaj keveréke. Ezek a termékek hőkezelésen és/vagy vegyi finomításon mennek keresztül.

 

 

Milyen szempontok szerint válasszunk olívaolajat?

Süssünk vagy ne süssünk vele?

Lehet, hogy az extra szűz olívaolajak a legegészségesebbek és legjobb ízűek, sütésre azonban nem a legalkalmasabbak. A finomítatlan olajok ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten kezdenek el füstölni, az oxidáció során megavasodnak, majd emésztés közben szabadgyököket hoznak létre a szervezetben.
Ha szűz olívaolajjal sütünk, akkor a maximum 150-170 Celsius-fokos hőmérséklet ajánlott, a sütési időnek pedig nem szabad 10 percnél tovább tartania.
A finomított olajok, mint a könnyű olívaolaj magasabb hőmérsékleten kezdenek el füstölni, ezért sokkal alkalmasabbak a sütéshez vagy akár a grillezéshez is.

Mire figyeljünk még?

A finomítás során alkalmazott magas hőmérséklet nemcsak az olaj tápértékét és biológiai értékét rontja, hanem belső elváltozásokat idéz elő az olajmolekulákban. A finomítás alatt kis mennyiségű transzszírsav keletkezik az olajban, ami hosszú távon kihatással lehet a vér koleszterinszintjére, és ezáltal a szív- és érrendszerre.

Ha nem bioterméket vásárolunk, számolnunk kell azzal is, hogy az olaj esetlegesen növényvédőszer maradványokat is tartalmazhat. Tesztelések során organofoszfát tartalmú rovarirtó szereket már mutattak ki olívaolaj mintákban.

A felbontott olívaolaj könnyen romlásnak indulhat. A levegő, a hő, a fény és az idő felgyorsítják ezt a folyamatot. Érdemes sötétített üvegű vagy fémdobozos terméket vásárolni, otthon pedig száraz, hűvös helyen (de semmiképpen sem a hűtőben) tárolni. Felbontás után egy-két hónapon belül használjuk fel!

 

 

Ha szeretne még többet tudni az olívaolajról, értékes hatóanyag összetételéről, szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól, amiért érdemes mindennapjainkba beilleszteni, ajánljuk figyelmébe a következőt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olívaolaj

 

<< vissza