Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db
Fűszerkeverékek házilag... ízfokozók nélkül!

Fűszerkeverékek házilag... ízfokozók nélkül!


Készítsünk fűszerkeveréket

Sajnos sok élelmiszerünkben, de ha jól megnézzük egy egyszerű fűszerkeverékben is megtalálható a fűszernek, vitaminnak vagy gyógyhatású készítménynek egyáltalán nem nevezhető anyag: a nátrium-glutamát (ízfokozó). Természetesen a bio-fűszerekben ez nem fordulhat elő. Ha ilyen nincs otthon, állítsuk össze mi magunk fűszerkeverékünket. Természetesen itt is figyeljünk az alapanyagok minőségére. Az alkotókat keverjük össze, ha őrölt fűszereink mellett szemes fűszerünk is van azt kőmozsárban törjük össze vagy kávédarálóban daráljuk le és jól záródó, lehetőleg sötét üvegben vagy dobozban tároljuk. Vigyáznunk kell, hogy ha többféle fűszert használunk, egyik se nyomja el a másik ízét. Ha sót használunk, kiváló a tengeri, a parajdi vagy a himalaya só. Ha sót veszünk itt is nézzük meg a csomagolást, a natrium-kloridon kívül más nem szerepelhet, véletlenül sem lehet pl. kalium-klorid!

 

Fűszerkeverékek házilag... ízfokozók nélkül!

Alapfűszereink

Ha fűszerezni vagy pácolni szeretnénk legyen kéznél mustár, ecet (pl. balzsamecet, borecet, gyümölcsecet), olaj, fokhagyma, vöröshagyma, nádcukor vagy méz. A fűszerkeverékekhez legtöbbször sót, borsot, bazsalikomot, majorannát, rozmaringot használunk. A borsot frissen őrölve intenzívebb ízhatást érhetünk el. Ha esetleg a gyomrunk nem bírja a borsot, kiválóan helyettesíthetjük borsikafűvel. A friss zöldfűszerek szintén erősebb ízhatást eredményeznek, mint a szárított megfelelőjük. Használjuk ezeket is bátran!


Milyen ételekhez milyen fűszereket használjunk?

  • Szárnyasokhoz: bazsalikom, kakukkfű, majoránna, petrezselyem, rozmaring, tárkony, bors, paprika.
  • Sertéshez: fokhagyma, kömény, paprika, koriander, bors.
  • Halakhoz: bazsalikom, borsikafű, bors, kakukkfű, citromfű, kapor, petrezselyem, rozmaring, tárkony, zsálya.
  • Vadakhoz: babérlevél, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, koriander, majoránna, rozmaring, tárkony.
  • Sültekhez: babérlevél, bazsalikom, borsikafű (azoknak is akik nem bírják a borsot), kakukkfű,koriander, köménymag, majoránna, mustármag, rozmaring, tárkony.
  • Grillezéshez: paprika, koriander, zellermag, feketebors, szerecsendió, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, rozmaring, chili-por.
  • Magyaros ételekhez: pirospaprika (édes, csípős), kapor, petrezselyem, kömény, borsikafű.
  • Mediterrán ételekhez: oregánó, zsálya, babér, tárkony, kömény, koriander, kakukkfű, boróka, ánizs, szegfűszeg.
  • Indiai ételekhez: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, babérlevél, gyömbér, chili, curry, kurkuma, garam masala.
  • Kínai ételekhez: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, édeskömény, édesgyökér, szecsuani vagy fekete bors, gyömbér.
  • Arab ételekhez: bors, koriander, kömény, szegfűszeg, kardamon, kurkuma, fahéj, gyömbér, só, szerecsendió, chili, rózsaszirom.
  • Mexikói ételekhez: római kömény, oregáno, bors, só, koriander, fokhagyma granulátum, chili, cayennebors, fahéj, szegfűszeg.
  • Tenger gyümölcseihez: mustár, zellersó (zellermagok és só összeőrölve), piros és fekete bors, babérlevél, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, szerecsendió, kardamomum, fahéj, fűszerpaprika.
  • Levesekhez, mártásokhoz: zeller, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, tárkony, majoránna, borsikafű, snidling.
  • Tojásételekhez: borsikafű, szerecsendió, gyömbér.
  • Mézes süteményekhez: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, bors, csillagánizs és kardamom.
  • Forralt borhoz: fahéj, szegfűszeg, narancs és citromhéj. Szerecsendióval, gyömbérrel, korianderrel tovább bolondíthatjuk.

 

Mivel pácoljunk?

Sütés előtt pácolhatjuk a húsokat, finom olajok, kis balzsamecet és fűszerek keverékében.

  • Bazsalikomos pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, bazsalikom.
  • Mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, rozmaring, mustár.
  • Mézes mustáros pác: olaj, só, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, méz, mustár.
  • Szójás-chilis pác: olaj, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, szójaszósz, chili-por.
  • Mexikói pác: olaj, citromlé vagy száraz fehérbor, római kömény, oregáno, bors, só, koriander, fokhagyma granulátum, chili, cayennebors, fahéj, szegfűszeg.

Mivel pácoljunk?

 

Nagyon finommá tehetjük a szárnyasokat az alábbi módon is: 2 doboz joghurtot keverjünk össze 1 doboz tejföllel, sózuk, borsozzuk és keverjük el 4-5 gerezd zúzott fokhagymával. Öntsük a húsra, és 1-2 napig érleljük vele a hűtőben. Ezután jól csepegtessük le és serpenyőben olvasztott vajon pirítsuk meg.
A megmaradt pácléből finom mártást készíthetünk, fél evőkanál lisztet hozzá keverve, pár percig forralva.

 


                                  FŰSZERKEVERÉK RECEPTEK


Alap ételízesítő keverék
30 dkg zeller
30 dkg sárgarépa
30 dkg fehérrépa
30 dkg karalábé
10 dkg káposzta torzsa
10 dkg petrezselyemzöld
5 dkg zellerzöld
10 dkg tengeri só
1 kk őrölt feketebors
1 kk őrölt mustármag
1 kk bazsalikom
1 kk kakukkfű


Sültcsirke fűszerkeverék
½ tk koriander
1 tk római kömény
1 tk fehér bors
2 tk édes fűszerpaprika
2 tk kurkuma
1 tk őrölt gyömbér
2 tk fokhagyma granulátum
1-1 tk rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoranna
½ tk cayennebors

 

Gyros/kebab fűszerkeverék
½ tk. bors
½ tk koriander
2 tk. rozmaring
2 tk. oregánó
1 tk. szárított gyömbér
2 tk fokhagyma granulátum
1 ek. vöröshagymapor
2 tk. őrölt fahéj
1 csipet szárított citromhéj

Sertéshús fűszerkeverék
15 dkg só
25 dkg pirospaprika
1 ek majoránna
1 ek bazsalikom
1 ek zsálya
1 ek szárított fokhagyma
½ ek rozmaring
½ ek kakukkfű
½ ek őrölt kömény

Barbacue készítése
1 ek barna cukor
1 ek durva szemcséjű só
1 ek őrölt fekete bors
1 kk cayennebors
1 kk édes vagy erős pirospaprika
2 kk fokhagymapor
2 kk vöröshagymapor

Grill fűszerkeverék
10 dkg só
10 dkg édes pirospaprika
1 kk chili-por
5 dkg csípős pirospaprika
1 ek őrölt mustármag
1 ek őrölt majoránna
1 ek rozmaring
1 ek őrölt zellermag
1 kk őrölt koriander
1 kk őrölt feketebors
1 ek őrölt kömény

Hal fűszerkeverék
10 dkg só
10 dkg pirospaprika
20 dkg szárított őrölt vöröshagyma
40 dkg szárított őrölt petrezselyemgyökér
4 ek szárított őrölt petrezselyemzöld
4 ek szárított őrölt bazsalikomlevél
15 dkg szárított őrölt fokhagyma
1 kk őrölt feketebors
1 mk őrölt szegfűszeg
1 kk őrölt babér
1 mk szárított őrölt citromhéj
1 mk csípős pirospaprika
½ mk sáfrány

Provance-i fűszerkeverék
2 ek oregano
2 ek kakukkfű
2 ek petrezselyem
2 ek majoranna
2 ek bazsalikom
1 ek zsálya
1 ek borsikafű
1 ek rozmaring
1 ek tárkony

Pizza fűszerkeverék
5 dkg édes pirospaprika
5 dkg csípős pirospaprika
1 kk majoránna
1 kk borsikafű
1 ek bazsalikom
2 kk kakukkfű
2 kk zsálya
1 ek fokhagymapor
2 ek só

Bárányhús fűszerkeverék
50 dkg vöröshagyma
1 cs zellerzöld
1 cs bazsalikomlevél
1 fej fokhagyma
1 cs tárkonylevél
15 dkg enyhén csípős pirospaprika
1 mk rozmaring
2 kk kakukkfű
1 kk oregánó
1 kk őrölt mustármag
1 kk feketebors
2 ek tengeri só
kevés szerecsendió 

Vadhús fűszerkeverék

50 dkg sárgarépa
50 dkg fehérrépa
30 dkg mogyoróhagyma
1 fej zeller
1 fej fokhagyma
1 cs zellerlevél
10 dkg só
2 kk őrölt babérlevél
1 kk őrölt kömény
1 kk őrölt feketebors
2 ek enyhén csípős pirospaprika
1 kk őrölt mustármag
2 kk kakukkfű

Keleti fűszerkeverék
1 kg vöröshagyma
2 fej édeskömény
20 dkg torma
1 kk gyömbér
2 kk bazsalikom
1 kk citromfű
1 kk kurkuma
1 kk őrölt koriander
2 ek tengeri só
1 ek csípős pirospaprika
2 ek édes pirospaprika
4 ek szójaszósz
½ dl olívaolaj

 

Borspótló fűszerkeverék
85 g koriander
85 g kömény
85 g majoránna
85 g boróka
170 g csombor
170 g fehér mustármag
320 g paprika


Pástétom fűszerkeverék
80 g babérlevél
80 g bazsalikom
80 g citromhéj
80 g fehérbors
80 g gyömbér
80 g majoránna
80 g szerecsendió
40 g fehér mustármag
80 g kakukkfű
40 g paprika
80 g tárkony


<<< vissza

Hírlevél