FejlécképFejlécképFejléckép
Meridián Biobolt webáruház Kövess minket aközösségi médiában is! Facebook Googel+ YouTube Twitter

Hírlevél feliratkozás Ajándék ötletek Videók

TOP 10

No. 3

Bioextra Echinacea csepp 50 ml

1.210 Ft

 

No. 4

Jó közérzet C-vitamin 1000 mg 30 db

595 Ft

 

No. 5

Crystal Silver 500 ml

2.950 Ft

 

No. 6

BioTech USA One a Day tabletta 100 db

3.490 Ft

 

No. 7

Ökonet (Biocom) Grapefruitmag kivonat 30 ml

4.195 Ft

 

No. 8

Dr. Steinberger Multi-Fit Ivólé 750ml

1.395 Ft

 

No. 9

Bonavini Lapacho tea 100 g

610 Ft

 

No. 10

Ganoderma + Shiitake instant tea 20 tasak

1.010 Ft

 

A levendula termesztése, begyűjtése és használata

 

A szépséges levendula a tisztaságnak, a hűségnek és az állhatatosságnak a szimbóluma. A levendula színe képviseli a tiszta női szépséget. Míg a rózsaszín az ifjúságot, a levendula lila színe a felnőtt, érett nőt jelképezi. A levendula szín ismert szimbóluma a kegyelemnek és az eleganciának.

 


Egy kis történelem

Már ókori históriák is jegyzik a levendula használatát. A Római Birodalomban például a levendulaolajat a közfürdők vízébe keverték vagy bedörzsölték vele testüket, de ízesítették vele ételeik és szétpermetezett esszenciájával frissítették a levegőt. Kétféle nyelvi értelmezés is alátámasztani látszik azt, hogy a rómaiak adták a latin nevét (lavare – mosni, vagy livendula – fakó és kékes), amelyből a mai név származik. Kr. e. 600 körül érkezhetett a görög Hyeres szigetekről Európába, először Franciaország területén honosították meg. A keresztény legendáriumok az Édenkert egyik megmaradt virágának írják. Kedves legenda szól arról, hogy Szűz Mária levendulabokorra helyezte a kis Jézus ruháját száradni, és ettől a bokor virágai lelket felvidítóan kezdtek illatozni. Szokás keresztény házakban levendulakeresztet akasztani az ajtó fölé a ház védelmére.


Termesztése

A magokat tavasszal 18 °C-os, védett helyre vagy tálcára vessük, a csírázás 18-28 napig tart, magról ritkán lesz fajtaazonos a növény. Késő tavasszal a tövek trágyázásával hajtathatjuk is a nem virágzó szárakról.
Évente tavasszal metsszük meg, de ne vágjuk vissza egészen a fás szárig. -15 °C-ig fagytűrő, könnyű, enyhén száraz napos vagy félárnyékos talajon neveljük.


Gondozása

A levendula nem túl igényes növény, kártevői nincsenek, permetezésére nincs szükség. A napos és meleg helyet kedveli, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. Külön öntözést nem igényel, elég neki a természetes csapadék. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

A levendulát célszerű rózsák mellé ültetni. Napfényigényük közös és a levendula a rózsabokroktól távol tartja a kártevőket, a tetveket és a hangyákat. A levendula kerek, ezüstös-zöld bokrai jól kiemelik a rózsa színeit, szépségét. Kiváló talajtakaró vagy sövény válhat belőle. Jól érzi magát a fűszernövények, például a kakukkfű vagy a menta társaságában. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt.

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Szegély vagy sövénykialakításához a tövek közti távolság maximum 50 cm legyen. Ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80-100 cm-re távolságra ültessük egymástól. Ha elnyílt virágokat időben levágjuk még egy szerényebb az őszi másodvirágzásnak is örvendhetünk.

Szépen elél teraszokon és balkonokon is, de nagyon fontos, hogy csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. A francia és az angol levendulát télre sem szabad bevinni, mert bent elpusztul. A spanyol levendula viszont csak bent teleltethető át.


Begyűjtése

A virágokat nyáron (június-július), nyílásukkor vágjuk, frissen és megszárítva is használhatjuk. Lazán elhelyezve tálcán, vagy felfüggesztett csokrokban is száríthatjuk. A leveleket friss vagy szárított felhasználáshoz virágzás előtt szedjük.

Mire használjuk?
Illóolajával égéseket, csípéseket, vágásokat kezelhetünk.
Az illóolaja fürdővízhez adva nyugtató, pihentető, lazító hatású.
Olaját homlokra dörzsölve enyhíthetjük a fejfájást.
Főzete köhögéscsillapító.
A test bedörzsölése külső izomlazító és fertőzésgátló hatású, reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is jó.
Olajával illatosíthatjuk a levegőt.
Kozmetikumokban erőstíő-, lemosó- és dezodorálószerként ismert. Gyulladáscsökkentő, frissítő, összehúzó, bakteriosztatikus hatása miatt különböző bőrápoló készítményekben is kiváló.
Hatásos szúnyog-, muslinca- és légyriasztó.
Szárított virágával megtöltött zsákocska elűzi a molyokat.
Kertben más növény - általában rózsa - mellé ültetve elűzi a levéltetveket.
Ételeket ízesíthetünk és díszithetünk virágával.

Hogyan használjuk?
Tea: 1 csésze forrásban lévő vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi levendulavirágot, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le. Ízesíthetjük mézzel. Belsőleg csak orvosi felügyelettel ajánlatos alkalmazni.

Olaj: 1 maréknyi szárított vagy friss virágot tegyünk jól zárható üvegbe és öntsünk hozzá negyed liter olíva olajat, majd tegyük napos, meleg helyre, és hagyjuk 3-4 napig érlelődni. Ezután szűrjük le, majd a kész olajat hűvös helyen tároljuk.

Fürdő: Forrázzunk le 50 g levendulát 1 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd öntsük a fürdővízbe.

Masszázs:
Nagy töménységű illóolajából 1-2 cseppet elegendő összekeverni egy evőkanál étolajjal, vagy mandulaolajjal.

 

<< vissza