FejlécképFejlécképFejléckép
Meridián Biobolt webáruház Kövess minket aközösségi médiában is! Facebook Googel+ YouTube Twitter

Hírlevél feliratkozás Ajándék ötletek Videók

TOP 10

No. 3

Bioextra Echinacea csepp 50 ml

1.470 Ft

 

No. 4

Jó közérzet C-vitamin 1000 mg 30 db

875 Ft

 

No. 5

Crystal Silver 500 ml

2.995 Ft

 

No. 6

BioTech USA One a Day tabletta 100 db

3.490 Ft

 

No. 7

Ökonet (Biocom) Grapefruitmag kivonat 30 ml

4.195 Ft

 

No. 8

Dr. Steinberger Multi-Fit Ivólé 750ml

1.395 Ft

 

No. 9

Bonavini Lapacho tea 100 g

610 Ft

 

No. 10

Ganoderma + Shiitake instant tea 20 tasak

1.010 Ft

 

A csodálatos csipkebogyó


Mózes apósának, Jetrónak, Midián papjának a juhait őrizte. Egyszer messzire behajtotta a juhokat a pusztába, és eljutott az Isten hegyéhez, a Hórebhez. Itt megjelent neki az Úr angyala a tűz lángjában, egy égő csipkebokorban. Mikor odanézett, látta, hogy a bokor ég, de nem ég el. Így szólt magában: „Odamegyek és megnézem ezt a különös jelenséget, hadd lássam, miért nem ég el a csipkebokor.” Amikor az Úr látta, hogy vizsgálódva közeledik, az Isten megszólította a csipkebokorból: „Mózes, Mózes!” „Itt vagyok” – felelte. Erre így szólt: „Ne közelíts! Vedd le sarudat a lábadról, mert a hely, ahol állasz, szent föld.” Azután így folytatta: „Én vagyok az Isten, atyáid Istene: Ábrahám Istene, Izsák Istene, Jákob Istene.” Erre Mózes eltakarta arcát, mert félt Istenre tekinteni. (Kiv. 3)


Domenico Fetti épp a Bibliában leírt eseményt adja vissza a festményén. S megihlette a téma Reményik Sándort is. Az Ószövetség lejegyzői, festők és költők után mi is méltán felfigyelhetünk e növényre. Hisz az egész emberiség számára fontos és szükséges a növényekbe kódolt tudást; a segítő, jótékony hatást megismerni, hogy hozzáértő tudatossággal testi-lelki összhangot teremtve, megelőzzük a betegségeket, illetve a kialakult betegséget, fájdalmat.

A Perzsiából származtatott csipkerózsa (Rosa canina), (más néven: vadrózsa, gyepűrózsa, ebrózsa, hecsedlibokor, kutyarózsa, csipke, bicske, csitkenye, csipkebokor) az Európában honos rózsafélék családjába tartozó 1,5-3 méter magas cserje. Tudományosan is több száz vadrózsafajt tartanak számon. Horgasan görbülő tüskés szétterülő ágai ívesek, levelei 5-7 levélkéből állnak. Május-júniusban virágzik. Bogyótermése van, melyet egyes vidékeken csipkebogyónak, petymegnek vagy hecsedlinek neveznek. A külső húsos réteg alatt található magok sokaságát vékony növényi szőrök borítják. A legyengült, betegségekkel szemben fogékony, sorvadásos betegségek hatásos gyógyszereként már az ókorban is nagyra becsülték. Hazánkban a csipkerózsa virágát, levelét és termését is gyűjtjük.


A csipkebogyó hatásai

A vadrózsa áltermését szinte mindannyian ismerjük: nyersen kimagozva vagy szárítva teaként is fogyasztjuk. Egyik legjelentősebb C-vitamin-forrásunk, hiszen négy evőkanál szárított csipkebogyó körülbelül 300 milligrammnyit tartalmaz az értékes vitaminból. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma majdnem tízszer nagyobb a citroménál!

Az immunerősítésen túl a C-vitamin a zsírégetésben is segíthet, mivel szinte az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, amellett, hogy vitalizál és élénkít. A bogyókban található pektin emellett megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. Ha mindez nem lenne elég, a csipkebogyó gazdag még B2-vitaminban, fenolvegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.

A csipkemagban (egész bogyó) a magas C-vitamin tartalom mellett, többek közt az E-vitamin is jelen van, így teája epekőoldó hatású és hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. Általános erősítő hatása nyugtatja az idegeket. Húgyhajtó hatású; vesehomokra és vesekő leválasztásra eredményesen használható.

A virág szirma enyhe hashajtó hatású, míg levele enyhe vízhajtó. Teáját épp ezen hatása miatt ajánlott kora este fogyasztani, amikor otthon tartózkodunk. A csipkebogyólekvár a székrekedéses panaszokon segíthet, teája vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig veseproblémákra és felfázásra is ajánlott.

Szirmából rózsavizet is készíthetünk, mely a vízhiányos bőrre kiválóan alkalmazható. Tegyük virágspriccelőbe és tartsuk hűtőben, kellemes felfrissülést nyújt, ha a testünkre fújjuk. Nyugodtan használjuk az arcra is, amelyet üdévé tesz, sőt még a szemhéjunkat is nyugtathatjuk rózsavízbe mártott vattával. A csipkebogyóolaj tele van jól hasznosuló természetes antioxidánsokkal, E-vitaminnal, ránctalanító hatású béta-karotinnal, a telítetlen zsírsavak pedig a bőr hidratáltságáról gondoskodnak.

Porckopásra és felfázásra is kiváló. A Kaliforniai Egyetem kutatásai szerint a csipkebogyó az ízületi fájdalmak és betegségek ellen is hatásos: a növény magas flavonoid- és vitamintartalma garantálja a fájdalmak mellékhatások nélküli enyhülését.

A csipkehús fogyasztása kedvezően hat a cukorbetegségre, jó emésztésjavító. Különösen ajánlott a dohányosoknak, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Növeli a szellemi teljesítőképességet és a vas felszívódását a szervezetben. Szabályozza az erek áteresztő képességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. B és K-vitamin is található benne. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.


A csipkebogyó begyűjtése
A csipkerózsa érett, piros színű kemény csipkebogyóját az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtjük. A begyűjtött bogyókat szárítás után használjuk. Ha felszeletelve szárítjuk, akkor a bogyókból a szőrös magvakat ajánlott eltávolítani. Sokszor a madarak és őzek szüretelik le, hiszen a vadon termő csipkebogyó jelentős része nem kerül begyűjtésre a fáradtságos munka miatt.

Frigyesy Róbertné fitoterapeuta, természetgyógyász a csipkebogyó gyűjtéséről: "A csipkebogyó vadon termő növény, de gyűjtésnél csak azokról a növényekről szedjük, melyek nem az utak, vasúti vonalak mellett nőnek. A bogyókat akkor szedjük le, ha teljesen bepirosodtak, nem kell megvárni, míg megcsípi őket a dér. Ha teaként szeretnénk felhasználni, akkor ki kell magozni, meg kell szárítani, de lekvárt is lehet főzni belőle.”


Gyógyteája kiváló és igazán jóízű
Elkészítése: Egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve fogyasztjuk. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50 °C fok körül megsemmisül. Napi több csészényi mennyiséget is elfogyaszthatunk. „A tea a 12 órás hideg áztatást követően egész nap iható, és kiváló hangulatjavító hatású. A dohányosoknak nagyon jót tesz a csipkebogyó magjában található P-vitamin, ezért ők - de csakis ők - magozatlanul szárítsák meg a bogyókat, majd áztatás előtt kalapáccsal vagy mozsárban törjék meg egy kicsit, hogy a magok megrepedjenek.”(FrigyesyRóbertné)

A csipkerózsa terméséből kiváló zamatú lekvárt, hecsedli ízt, vagy szörpöt készítenek a szorgos kezű háziasszonyok, de ekkor már a dércsípte, puha terméseket gyűjtjük, mivel ekkor sokkal édesebb.

A csipkerózsa ágain elvétve felfedezhetünk rózsagubacsot is. Könnyen felismerhető a számtalan fonálszerű nyúlványáról, melyeket a gubacsdarazsak (hártyásszárnyú rovarok) szúrásai okoznak és eleinte zöldek, majd pirosodás után bebarnulnak. A legalább négybe vágott, napon jól megszárított gubacsból is érdemes teát főzni. Fél liter vízben főzött 2 gubacs megszünteti, könnyedebbé teszi a székrekedés kellemetlenségét. Belsejében számos fiókja, s benne a gubacsdarázs lárvája van. Régen officinális volt, álomalmának is nevezték s a gyermek vánkosa alá tették, hogy jól aludjon.

Magas C-vitamin tartalma miatt a II. világháború alatt a brit kormány gyűjtette, hogy a lakosság C-vitamin szükségletét fedezhesse. Növelve ezáltal a lakosság szervezetének ellenálló képességét, hogy megelőzzék a meghűléses megbetegedéseket és az influenzajárványokat. Ideális „étrendkiegészítő”, amely kiválthatja a mesterséges vitaminkészítményeket. Továbbá csipkebogyóból liszt is készíthető, amely ínséges időkben szükségeledelként szolgált, háborús körülmények között sokan házilag is kenyeret vagy pogácsát sütöttek belőle. Jelenleg a csipkebogyóliszt a reformkonyha egyik népszerű alapanyaga, fehérjét, szénhidrátokat, rostanyagokat és csekély mértékben sót is tartalmaz.

A rózsa szimbólummal, mint motívum is számtalan módon és helyen találkozhatunk. Pl.: a katedrálisok falán, ablakán (ismert csoda az Árpád-házi Szent Erzsébet legenda), a hagyományőrző ipar- és népművészeti tárgyakon,(kézimunkákon), a magyar nemesség címerében, pecsétgyűrűkön stb. Az oszmán-török hódítás rózsakultuszának emlékét őrzi a budai Rózsadomb elnevezés is. A Bibliában a csipkebokor Mózes elhivatását jelképezi. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Isten anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe.


Baráti társasággal teát szürcsölgetve örömteli élmények részesei lehetünk, ha azon irodalmi alkotásokat; vers, novella vagy népdalokat hallgatunk,esetleg énekelünk, ahol a rózsa több jelentés tartalmával tanítva bontakozva ki. A gyerekek körében is közkedvelt tündérmesében Csipkerózsika az ősi tudást, az értéket rejtő kincs, amelyért hosszú időn át kell rendületlen hittel küzdeni. Csipkerózsika alszik, a tudás alszik, addig, míg méltó lesz valaki arra, hogy megismerje őt. Mert, ha nincs tudás, akkor még a jóindulat is kevés ahhoz, hogy előbbre vigye a világot.


Tápértékadatok*: Tartalma /100 g
Fehérje 3,6 g
Zsír 1,3 g
Szénhidrát 8 g
Energiatartalom: 214 kJ/ 51 kcal
P 74,0 mg
Ca 130,0 mg
K 50,0 mg
Vitaminok /100 g
B1-vitamin 100,0 mg
C-vitamin 400,0 mg
*Forrás: Új tápanyagtáblázat - dr. Rodler Imre (szerk.) [A szerkesztésben részt vett: dr. Zajkás Gábor] Bp.: Medicina Könyvkiadó Zrt. 243-394 p.(http://tapanyagtablazat.med.unideb.hu/index.php?gid=3)


Források:
http://szentannaplebania.dnyem.hu
http://www.life.hu
https://hu.wikipedia.org/
http://www.hazipatika.com
ttp://amikisvarosunk.hu
http://www.kislexikon.hu/rozsagubacs.html


Csipkebogyó készítmények webáruházunkban >>>

 

<<< vissza