FejlécképFejlécképFejléckép
Meridián Biobolt webáruház Kövess minket aközösségi médiában is! Facebook Googel+ YouTube Twitter

Hírlevél feliratkozás Ajándék ötletek Videók

TOP 10

No. 3

Bioextra Echinacea csepp 50 ml

1.470 Ft

 

No. 4

Jó közérzet C-vitamin 1000 mg 30 db

875 Ft

 

No. 5

Crystal Silver 500 ml

2.995 Ft

 

No. 6

BioTech USA One a Day tabletta 100 db

3.490 Ft

 

No. 7

Ökonet (Biocom) Grapefruitmag kivonat 30 ml

4.195 Ft

 

No. 8

Dr. Steinberger Multi-Fit Ivólé 750ml

1.395 Ft

 

No. 9

Bonavini Lapacho tea 100 g

610 Ft

 

No. 10

Ganoderma + Shiitake instant tea 20 tasak

1.010 Ft

 

A csíráztatás menete


Rengeteg mag van, amit csíráztathatunk, és nem is ördöngősség az egész. A csíráztatáshoz nem kell idő, nem kell külön hely, nem kell sok pénz, nem kell szakértelem, egyszóval semmi kifogás nem található arra, hogy ne próbálkozzunk meg vele.

Nem kell hozzá idő: napi 2 szeri átöblítés, ami max. 5 perc.

Nem kell külön hely: Icinypiciny helyet foglal a konyhában egy csíráztató tál vagy csíráztató edény, bármilyen kisméretű is a helyiség.

Nem kell sok pénz: A csíráztatni való magok nem drágák, pár száz forintért már kaphatunk egy 200 grammos zacskónyit.

Nem kell szakértelem: Akár már az első próbálkozás alkalmával sikereket érhetünk el a csíráztatás terén, csupán néhány alapvető dolgot kell betartani.


Miben csíráztassunk?

Miben csíráztassunk?Ki lehet próbálni egy kis tányéron, a csírák öblítéséhez pedig sűrű szövésű szűrőt használhatunk. Vannak műanyag csíráztató tálak, melyben az öblítés kényelmesebb, és nagyobb előnye, hogy – mint a tányér – nem tárolja feleslegesen a vizet, melyben megposhadhatnak a magok, hanem mivel lyukacsos az alja, a felesleges víz le tud folyni a csíráztató tál aljába.

Léteznek agyagból készült kerámia csíráztató edények, tálak is. Ez az anyag ugyan természetesebb, de könnyebben bepenészedhet a tál az állandó nedvességtől. Tény: a műanyag ugyan nem természetes anyag, viszont könnyen tisztítható, és ugyanúgy jól fejlődnek benne a magok.

Léteznek már kifejezetten erre a célra szolgáló befőttesüvegek, műanyag üvegek is, de otthoni befőttes üveggel is nagyon jól kivitelezhető. A megmosott, , beáztatott, átöblített magot egy befőttesüvegbe teszünk, majd egy tüllel, függönyanyaggal, lekötjük az üveget, és fejre állítjuk, hogy a felesleges víz ki tudjon belőle csepegni.


Hogyan csíráztassunk?


Először is olyan magokat válasszunk, amik kifejezetten erre a célra valók. Lehetőleg reformboltokban, bioboltokban szerezzük be őket, tehát megbízható helyről.

Bizonytalan helyről nem érdemes magot beszerezni, mert többet ártunk vele, mint használunk, ezek a magok ugyanis általában vegyszerezettek. A csírák pedig minden anyagot koncentráltan tartalmaznak.

A magokat áztatás előtt átöblítjük, majd egy edénybe tesszük áztatás végett. Minden csírának általában más az áztatási ideje, ezeket jó szem előtt tartani kezdetben. Én általában este szoktam beáztatni, és reggel teszem a magokat a csíráztató tálba. Így kb. 10-12 órát ázott. Kisebb magoknak kevesebb idő is elegendő.

Vannak magok, melyeket nem szükséges áztatni hosszasan: pl. mustármag, ruccola mag, zsázsa mag. Ezek többnyire kissé nehezen csíráztatható magok, mivel nedvesség hatására sűrű nyákot engednek, amik megakadályozzák a csírák kibújását. Ezeket a magokat egyszer átöblítjük, majd egy kézi kis permetező flakonnal fújjuk, permetezzük rá a vizet, a továbbiakban öblíteni nem szükséges.

A magokat beáztatás után rátesszük a csíráztató tálkára, melynek alsó edényébe (főleg télen, nyáron nem szükséges) félig vizet töltünk. Ügyeljünk arra, hogy mindig csak annyi mag legyen a csíráztató tálban, amennyi kényelmesen elfér egy emeleten. Ha túl sok a mag, a csírák nem fognak megfelelően fejlődni, és könnyebben is megpenészednek. Szárazon kb. a csíráztató tálat egy rétegben terítse be a mag, és ennek a mennyiségnek vegyük a felét, hogy a magok kényelmesen csírázhassanak. Csírázás során ugyanis megnő az egész cuccnak a térfogata.

Nyáron, meleg, párás időben nem szükséges a csíráztató tál aljába vizet tenni, ekkor a levegőben lévő páratartalom elegendő a magok párában tartásához.

Fontos, hogy a magokat naponta legalább kétszer öblítsük át bőségesen tiszta hideg folyó csapvízzel. Ideális a háromszori öblítés. Ez azért szükséges, hogy a magok ne penészedjenek be, a penész- és egyéb gombák ne szaporodjanak el.

Ha látjuk, hogy “megszőrösödik” a mag, megpenészedik, akkor ne fogyasszuk őket, mivel ezek a penészgombák a szervezetbe jutva utat engednek a további mikroorganizmusok elterjedésének.

A magok csíráztatási ideje eltérő, 2-3 naptól egészen az egy-két hétig is elterjedhet.

Mikor a magok elérték a csíra nagyságot (pár milliméter, vagy néhány centiméter) fogyasszuk el őket. Nem kell megvárnunk, míg zöld hajtást ereszt a növényke, ekkor már nem is csíra a neve.

A csírákat legjobb frissen fogyasztani, de hűtőszekrényben 2-3 napig is tárolható.

csírákat legjobb frissen fogyasztani


Miket csíráztassunk?

  
Búzamag

Felhasználás: A csírák az első 2-3 napban a legédesebb ízűek. Sokféle ételben használhatók nyersen vagy párolva. Müzliben, joghurtban, túróban is kiváló ízű. Felhasználhatjuk salátákhoz, palacsintához, levesekhez, zöldségköretekhez, tésztafélékhez és tojásételekhez.
  
Retekmag
Vetés: egész évben. Egy tányér csíra előállításához 1 evőkanál mag használunk. A csírázáshoz szükséges hőmérséklet: 20 C fok, öntözés naponta kétszer. Csírázási idő: 2-3 nap.

Brokkolimag

Vetés: egész évben. Egy tányér csíra előállításához 1 evőkanál mag használunk. A csírázáshoz szükséges hőmérséklet: 20 C fok, öntözés naponta kétszer. Csírázási idő: 7 nap.
  
Csicseriborsómag

Vetés: egész évben. Egy tányér csíra előállításához 1 evőkanál mag használunk. A csírázáshoz szükséges hőmérséklet: 20 C fok, öntözés napontakétszer. Csírázási idő: 3-7 nap.
  
Vöröskáposztamag
Alkalmazás: Csíráztatás előtt mossuk meg jól a magokat, beáztatni nem szükséges. Helyezzük a tálat vagy a csíráztató üveget világos, de ne napsütötte helyre. Felhasználás: kiválóan fogyasztható vajaskenyérrel, salátákban, müzlikben. Kiváló gyulladáscsökkentő hatású, fekélygyógyító és vértisztító. Daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz. Sok C vitamint, B1-, B2-vitamint, és asványi anyagot (K, Ca, Mg) tartalmaz.
  
Vöröshagymamag
Felhasználás: fogyasztható vajaskenyérrel, salátákban, müzlik-ben. Zsenge hagymaízű csíranövény. Kiváló gyulladáscsökkentő, antiszeptikus és nyálkaoldó hatása van. Vértisztító. Enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat. Sok vitamint (B1, B2, C) és ásványi anyagot tartalmaz (K, Ca, Mg, P, Fe).
  
Kerti zsázsamag
Felhasználás: kiválóan fogyasztható vajaskenyérrel, salátákban, levesekben, müzliben. Jellegzetes, kissé kesernyés ízű csíranövény. Sok vitamint tartalmaz: A,C,E béta-karotin. Telítetlen zsírsavtartalma hatásos a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére. Klorofilja vértisztító. Általános immunerősítő. Emellett enyhe vízhajtó, izomgörcsoldó, gyulladáscsökkentő, sőt potencianövelő hatásáról is ismert.
  
Mustármag
Felhasználás: kiválóan fogyasztható vajaskenyérrel, salátákban, levesekben, müzliben. Erős ízű csíranövény, antibiotikus hatású. Tisztítja a nyálkahártyát. Az epére és májra kedvezően hat, csökkenti az emésztési zavarokat. Élénkítő, izomfájdalom enyhtő, vértisztító.
 
Napraforgómag
Felhasználás: kiválóan fogyasztható vajaskenyérrel, salátákban, levesekben, müzliben. Tápérték: nagyon sok vitamint (A, B1, B2, B6, B12, D, E, F, K), ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, cink, nátrium, réz) enzimeket és illóolajat tartalmaz (kb. 40% olajat), mely telítetlen zsírsavakban, főként lenolajban és lecitinben, esszenciális aminósavakban gazdag.
  
Lucernamag

Felhasználás: kiválóan fogyasztható vajaskenyérrel, salátákban, levesekhez. A csíra finom, zsenge növény ízű. Nagyon sok vitamint tartalmaz (A, B1, B2, C, D, E, H, K, kén), asványi anyagokat (kálcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, cink, nátrium, réz, mangán, bór). Rostanyaga serkenti az emésztést. Növényi hormon tartalma a női megbetegedések ellen hat. A benne lévő szaponin zsírbontó hatású.


Ajánlott termékeinket itt tekintheti meg  >> Csíramagok, csírák  >> Csíráztató tálak

 

<<< vissza