Menü
Kosár 0 db Kosár 0 db

Készítsünk mustmézet

2018. szeptember 20
8117
Készítsünk mustmézet

A mustméznek jelentős hagyománya volt hazánkban, de az elmúlt időkben sajnos feledésbe merült, pedig igazi kulináris ínyencség. Jól harmonizál a sültekkel, a grillezett gombával, a markánsabb ízű sajtokkal, finom joghurtba, vaníliafagylaltra téve és salátára csurgatva is.


A mustméz nem csak nálunk ismert, Görögországban petimezi-nek, Spanyolországban arrop-nak hívják, de felbukkan az olasz konyhában is, saba néven. Szardínián kifejezetten elterjedt, elsősorban ragukhoz és malacsültekhez használják. Libanonban pedig (dibess ’enab) üdítőként fogyasztják: vízzel, jéggel és pár csepp narancsvirágvizzel mixelve.

 

Hogy hogyan készíthetjük el házilag a mustmézet?


Négy adaghoz 1,5 l mustra és 20 dkg birsalmára van szükségünk.

 

A mustot (vagy gyümölcscentrifugával kinyert szőlőlevet) egy fazékba öntjük. Kis lángon kb. 45 percig főzzük. A kockára vágott birsalmát hozzáadjuk és tovább fűzzük kb. 20 percig, amíg a birsalma teljesen megpuhul és az egész mézsűrűségű lesz. Tiszta befőttesüvegekbe töltjük, felhasználásig sötét helyen tároljuk.

címkék:
Hírlevél