Menü
Kosár0 dbKosár0 db
A legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök

A legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsökVizsgálatok szerint sajnos még mindig sok vegyszerrel telített zöldség és gyümölcs kapható a hazai boltokban. Nem egy esetben találtak határérték feletti szennyezettséget vagy tiltott szermaradékot a vizsgálat alá vont élelmiszerekben. A 2009-es adatok szerint a termékek körülbelül fele tartalmazott növényvédő (pl. gyomirtó-, gombaölő-, rovarirtó szer) maradékot, 2%-a határérték feletti mennyiségben. Ezek a különböző vegyi anyagok hosszú távon igen komolyan alá tudják ásni szervezetünk egészségét.

 

A legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök

 

Az EU törekvése 2009-től, hogy kizárja a mezőgazdaságból a rákkeltő, génkárosító, a szaporodási képességeket valamint a hormenrendszert károsító anyagokat. Ám a hatóanyagok nagyjának kivonása csak 2014 után kötelező, így még sok évig lehetnek olyan anyagok is, amelyeket legszívesebben elkerülnénk. Ilyen anyagok például a hormonrendszert is károsító növényvédőszerek, amelyek már egészen kis mennyiségben is károsak lehetnek egy csecsemő vagy egy magzat fejlődésére. Tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a különböző növényvédőszerek hatása nem csak, hogy összeadódhat, de fel is erősíthetik egymást. És sajnos hivatalosan tisztának minősíthetnek egy terméket akkor is, ha hat-hétféle vegyszermradék van benne, de határérték alatt. Így a határértékek sem feltétlenül lehetnek mérvadók, és könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várthoz képest pont ellentétes hatást érünk majd el.Hazait vagy külföldit?


Hazait vagy külföldit?A vizsgálatokban sok, a termékek közel fele külföldről származó volt (ezen belül nagyobb arányban EU-n kívüli), a többi  hazai. A felmérés alapján a gyümölcsök szennyezettebbek voltak, mint a zöldségek, a hazai termékek viszont tisztábbak voltak import társukéhoz képest. És még így is egy 2007-es felmérés szerint a hazai gabonafélék és zöldségek több mint 80%-ában ugyan nem volt kimutatható szermaradék, viszont a hazai gyümölcsök közel felében találtak növényvédőszereket. A behozott gyümölcsök több mint 65%-ában találtak szermaradékot, míg az import zöldségek körülbelül 46%-a volt szennyezett. A legszennyezettebbek az EU-n kívülről jövő termékek, amelyek ráadásul sokszor tartalmaznak az EU-ban már betiltott vegyszermaradékokat is.Legszennyezettebbek voltak

  • Határérték feletti szennyezettséget mutattak ki az uborka, paprika, fejes saláta, retek, köszméte és szőlő mintáiban.
  • A legszennyezettebb a fejes saláta, paprika, paradicsom, uborka, retek, eper, szamóca, általában a bogyósok, a citrom és grapefruit héja volt.
  • Többfajta peszticidmaradékot tartalmazott a körte, szőlő, citrom, fejes saláta, paprika, uborka és a narancs.Válasszunk biztos forrásból származót


Válasszunk biztos forrásból származótHa mi magunknak nem tudjuk ezeket megtermelni, törekedjünk megbízható termelőtől származó termékeket választani, különös tekintettel a leggyakrabban szennyezett fajtákra. A biót (vagyis az ökológiailag ellenőrzött gazdaságból származó élelmiszereket) is előnyben részesíthetjük, ezek ugyanis nem tartalmazhatnak vegyszermaradványokat.

Megjegyzés: ha már nem is tudhatjuk, hogy eddig "mi mindent ettünk már meg", gondoljunk a különböző tisztító és méregtelenítő kúrákra, készítményekre és módszerekre....!

 

Forrás:

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/5761

http://tudatosvasarlo.hu/

 

 

<< vissza

Hírlevél